foto-gzsfoto-gzs

Топола – 2014. година била је кобна за пољопривреднике са територије општине Топола. Елементарна непогода праћена великом количином града нанела је штету сељацима већу од 10 милиона евра.

Надлежни из локалне самоуправе притекли су својим суграђанима у помоћ. После обиласка села Винче и Пласковац који су највише оштећени донета је одлука да се мора нешто учинити и помоћи вредним домаћинима.

„Тада је нас 23 направило удружење и решили смо да тужимо државу Србију због немара јер смо ми и тада као што радимо и данас куповали преко месних заједница противградне ракете давали их радарском центру Букуља као донацију а опет нас је град потпуно уништио. Многи нису веровали да ћемо успети да докажемо да је држава у обавези према постојећем закону да се стара да систем функционише. На жалост сељак када му се деси таква несрећа потпуно је немоћан, ако нема ко да га помогне и посаветује да оствари своја права препуштен је на милост и немилост осигуравајућим кућама. Као народни посланик сам више пута за скупштинском говорницом покушавао да скренем пажњу да ће држава кад тад доћи у озбиљан проблем због своје немарности, како у набавци ракета а дужна је то по закону да чини, тако и о раду радарских центара који због забране запошљавања кубуре са људима. Нарочито када су овакви дани када потенцијално град може пасти сваког часа, запослени дежурају исцрпљени некада и по 24 сата пратећи градоносне облаке. Пошто задњих година град пада и ноћу што раније није била пракса деси се на жалост да неко и ту мало због умора затаји и ето несреће“, рекао је народни посланик и председник Скупштине општине Топола Драган Јовановић.

Тада немогуће сада је ипак могуће, на суду је то и доказано. Стигла је прва пресуда која  доказује да је држава крива и да мора да плати штету сељаку.

„Већ следећих дана стићи ће десетак још оваквих. Ово је прва таква пресуда у корист сељака у Србији од рата па на овамо. Када смо почињали ово сећам се тог збора у селу Винча мало је ко веровао, сви су били потиштени, неки су одустали када је требало да се плати вештачење, на жалост неки су у међувремену преминули и нису дочекали да виде ове пресуде. Шта мора донети ова пресуда, још једну вредну ствар за сваког сељака у Србији да држава схвати и Министарство пољопривреде које је од Муп-а наследило надлежност над противградном заштитом да ће им бити јефтиније и боље да купују ракете и уреде систем и плате реално стрелце него из буџета да плаћају ове огромне цифре новца“, закључује Јовановић.

Како се 2014. година не би поновила општина Топола је већ набавила 20 противградних ракета.

ТопПрес                                                 Пресуда, фото: Фејсбук