Судови у Србији почињу са нормализацијом рада од понедељка 11. маја, уз правила понашања запослених и странака које је на данашњој седници донео Високи савет судства.

У закључку највишег судског органа, у који је Тањуг имао увид, прописане су обавезе запослених, затим свих служби у суду, као и странака које улазе у суд и која ће важити до проглашења престанка епидемије Цовида 19, ради заштите здравља.

ВС С је наложио председницима судовима да донесу Правила понашања запослених и странака и да их до сутра у подне истакну на улаз у судове и своје сајтове.

Њима је сугерисано да уреде рад сходно величини суда и броју запослених, а оставио им је и могућност да уведу и рад у сменама, уколико за то постоји потреба ради ефикасног и безбедног рада.

Kао обавезе запослених ВС С је, поред осталог, навео да су они дужни да приликом доласка у суду носе заштитну маску, док је ношење рукавица оставио на вољу запосленима.

ВС С напомиње да онај ко не буде имао или не буде желео да носи маску, неће моћа да уђе у суд.

ВС С је као обавезу прописао и дезинфикцију обуће и руку запослених, о чему ће рачуна водити судска стража, као и обавезу да прођу безбедносни преглед и покажу личну идентификациону картицу.

Под претњом забране уласка у објекат, ВС С је прописао и обавезу држања дистанце од 1,5 метара између две особе.

Исте мере предвиђене су и за улазак странака у суд, с тим што су оне обавезне да носе и рукавице.

Такође ће моћи да користе само један тоалет у приземљу судске зграде, наводи се у закључку В С С који је објављен на његовом сајту.

Kада су у питању суђења, ВС С је прописао да ће улазак у судницу бити омогућен по приоритету – па ће предност имати окривљени и браниоци, као и странке које су судски позване.

Осталима, уколико нису испуњени безбедности услови за 1.5 метар удаљености у судници, неће бити омогућен улазак.

У чекаоницама, поштама и банкама у суду такође мора да се поштује правило за удаљеност од 1,5 метра између две особе.

Судски стражари, посебно ангажовани на улазу у зграду суда, дужни су да носе заштитне маске, рукавице и визире, а окривљени који се приводе из притвора и њихова стражарска пратња дужни су да носе заштитне маске.

Прописана су правила и за рад на шалтерима, банкама и кафе кухињама у судовима, као и обавезе запослених који одржавају хигијену у судовима.

Поред свих ових обавеза, председници појединачних судова треба да донесу уз упутсва о уређења рада и одржавања суђења.

ТопПрес/ Извор: Танјуг