Топола, Крагујевац – Православни хришћани данас прослављају Преподобну мати Параскеву, у народу познату као Свету Петку. Ова светитељка име је добила по дану у недељи – петку. Широм Србије налази се  велики број извора који су посвећени мати Параскеви, а један од њих налази се у селу Винча надомак Тополе.

„На деветом километру  од Тополе, у селу Винча, налази се извор за који се верује да је лековит. Људи долазе да се помоле и узму воду верујући да ће им залечити ране и заштити их од болести. Давне 1935. године овај извор је обележен каменом плочом. Према веровању, мештанин овог села је био у сечи дрва и посекао је ногу. Потом је опрао рану на извору овом водом и кад је стигао кући ране више није било. Од тог дана прича се, а и верује, да ова вода заиста чини чуда. Недавно је овде долазила наша позната глумица, прича се да јој је вода са извора помогла да излечи канцер дојке“, препричавају овдашњи мештани.

Извор лековите воде у Винчи, фото: ТопПрес

Извори лековите воде углавном су дубоко скривени у шумама, до којих се стиже пешице. Вредни домаћини овог села наткрили су извор али кривудави шумски пут до извора нису санирали.

Поред овог извора, на путу Топола – Крагујевац, на потезу Светиња, такође се налази извор воде који је посвећен овој светитељки. Свештеник Дејан Петровић из Десимировца приповеда да је велики број брачних парова долазио на извор.

„Прича се да извор постоји још из доба Карађорђа, мештани су знали али нису том месту придавали велики значај. Вода излази из обале, у неколико наврата покушавали смо да наткријемо то место , међутим увек би вода кренула на другом месту, као да нека јача сила не жели да се то место покрије, већ да остане управо тако како је природа створила. Верује се да је вода  лековита, побољшава вид, добра је за очне болести. Многи брачни парови долазили су на ово место у потрази за божјим благословом јер годинама нису могли да се остваре као родитељи, после читања молитве на извору и коришћења ове свете воде, Бог их је даривао дететом. Од 11 младих парова  који су долазили на извор чак њих седам је добило дете наредне године, уз веру у Бога, молитву, и лековиту воду. Девојчица из околине Аранђеловца  није говорила од рођења, после употребе ове воде проговорила је“, тврди свештеник Дејан Петровић.

За воду с аизвора се верује да је лековита, фото: ТопПрес

Он наглашава да је вода лековита и да може да помогне једино када је вера јака и када се моли. Додаје да бројни хришћани посећују ово место које се налази на неколико километара од главног пута.

„Хвала Богу да постоје оваква места која је природа створила да људима на неки начин помогну. Сваке године је све више посетилаца и драго ми је да се људи враћају вери и Богу“, каже овај свештеник.

ТопПрес

Извор Свете Петке на Светињи, фото: ТопПрес