Нова пројектно-техничка документација за санацију сметлишта у Јовановцу и изградњу постројења за механички и биолошки третман смећа, предвиђа да центар Шумадије у наредне три године добије Регионалну депонију комуналног отпада, коју ће, поред Крагујевца, користити још седам општина из централне Србије.

У изградњу комплекса за прераду комуналног и индустријског отпада биће уложено око 40 милиона евра, а радове ће финансирати Република Србија, Европска унија и корисници овог постројења.

Депонија у Јовановцу је отворена пре скоро 60 година и већ две деценије је спремна за затварање – каже Владимир Максимовић, члан Градског већа за комуналну делатност.

– Дозвола за одлагање смећа и формално истиче за две године, па ће се радови одвијати у више фаза. То је једино решење, јер се на овој депонији дневно одлаже око 200 тона смећа. Сада је већ извесно да ће Крагујевац ускоро решити велики еколошки проблем – на самом ободу центра града.

На депонији у Јовановцу је за 60 година одложено готово три милиона кубних метара комуналног и индустријског отпада. Због тога је Министарство заштите животне средине пре три месеца објавило да депонија у Крагујевцу испуњава све услове за израду пројекта санације и ремедијације.

Званичници су саопштили и да ће, поред Крагујевца, ову депонију користити општине – Аранђеловац, Топола, Баточина, Лапово, Рача, Кнић и Рековац.

Решење

Поред депоније у Јовановцу, велики еколошки проблем у Шумадији представља и још око 500 дивљих депонија, а само је у Крагујевцу регистровано чак 106. У многим селима овог региона ни данас се не скупља смеће, а челници Крагујевца тврде да ће изградњом Регионалне депоније и тај проблем бити решен.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости, М. Ђошовић