Топола – Афричка куга свиња ове године проузороковала је бројне проблеме у многим крајевима Србије. Међутим у Шумадији није било опасности и сточари који се баве узгојем свиња задовољно трљају руке јер продаја иде добро а и цена је задовољавајућа.

„Страшна болест за коју нема лека ни превентиве – вакцине, само нам је остало да се молимо Богу да се не појави у нашем домаћинству јер нисмо сигурни одакле долази и који су путеви преношења.  Мени су тренутно пуни обори, трудим се да колико је у мојој моћи спречим могућност уласка болести. Не долазе на имање животиње са стране, не одвозим прасиће по пијацима јер у случају да се не продају не бих смео да их вратим на имање. Мислим да су велика опасност и потенцијални преносиоци накупци и препродавци који купују по целој Србији и продају где год им се укаже прилика. Ако има воље лако је решити тај проблем, инспекција веома лако може установити да ли они који продају прасиће имају крмаче“, каже за ТопПрес Драган Јовановић из села Загорица надомак Тополе.

Фото: ТопПрес

Овај домаћин истиче да ће због еутаназије свиња и смањене понуде на тржишту цена ове јесени додатно скочити, што је како каже за кућни буџет велики трошак.

„По свим проценама ова ситуација ће утицати на скок цене свиња која је ако ћемо поштено и сада превисока гледано из позиције купца. Ово је велики проблем како за нас одгајиваче тако и за државу“, наглашава Јовановић.

Иначе, афричка куга свиња је јако смртоносна и врло лако се шири  тако да је хигијена објекта, дезо баријере објекта, нешто што је од пресудног значаја.

ТопПрес

Фото: ТопПрес