rhdr

Топола – Иако постоји много чајева, само је један ‘Шумадијски’ а он се припрема на посебан начин и према речима познавалаца овог пића  греје тело и лечи душу.  Чај који припремају Шумадинци од давнина, назива се још и „врућа“ и у нашем народу има посебно значење јер се пије у посебним приликама али је и повод за окупљање, дружење и седељке по селима.

„То је наш традиционални напитак и потиче управо са ових простора. Припрема се и конзумира током позне јесени и зиме. Справља се претежно од шљивовице мада може и од ракија од других врста воћа. Не постоји универзалан начин припреме, неко воли јачу, неко слабију, неко мање неко пак више заслађену. Ипак најбоља ‘врућа’ се припрема од квалитетне ракије а велики утицај на то каква ће бити има и сама техника припреме“, каже за ТопПрес, Драган Јовановић из села Загорица.

Овај врсни познавалац домаће ракије открива нам сам процес припреме Шумадијског чаја и истиче да је врло битно да ракија проври, јер, како каже, ако не пребаци кључ, тада ракија постаје опасна по онога ко је конзумира.

Фото: ТопПрес

„У котлић који је поквашен водом сипам око два килограма шећера, ставим га на тиху ватру и чекам да се шећер почне карамелизовати. Затим сипам пет литара шљивове препеченице и исто толико литара воде, наравно мере се могу кориговати зависно коју количину желите припремити. Ложим ватру лагано док проври  и пустим да ври око један минут отприлике и онда пресечем  (окалим) са пола литра хладне воде. Благо загасим ватру  и у котлић убацим један штапић ваниле и пустим да још једном лагано проври, након тога Шумадијски чај је спреман за конзумацију“, објашњава домаћин из Загорице.

Како је овај топли напитак припреман од давнина у Шумадији, готово да нема домаћинства где се не справља. Стар је колико и сама ракија на овим просторима па овдашњи мештани препричавају да њихов чај има и лековита својства.

„Осим хедонистичких, чај од ракије има и лековита својства и то више њих. Лек је за грло, прочишћа дисајне органе, има диуретско дејство, опушта мишиће,  јако поправља расположење. Најбоље је пити шумадијски чај уз суво месо и кисели купус, али код нас се углавном пије наште пре оброка”, тврде вешти мајстори који справљају овај напитак.

Врућа или Шумадијски чај најчешће се припрема од ракије шљивовице и то од оне која је одлежала бар неколико седмица.

ТопПрес

Фото: ТопПрес