Чачак – Иако је тек сад стигло захлађење у западну Србију и температуре коначно личе на праве зимске, питање је како ће се претходни топли дани одразити на овогодишњи род воћа. Чињеница је да временски ролеркостер не одговара метеоропатама, али ни пољопривредницима.

„Воће је тренутно у фази дубоког физиолошког мировања, одређени процеси полако крећу и у зависности од даљег развоја ситуације видећемо шта ће се десити. Биљке за сада мирују, али временски услови поготову високе дневне температуре, а ни ноћу нису тако хладне какве би требало да буду, полако инцирају физиолошке процесе, па ћемо пратити шта ће се дешавати у наредном периоду”, рекао је за РИНУ др Александар Лепосавић из Института за воћарство.

Најављена промена времена и нагло захлађење у наредном периоду према његовим речима повољно ће утицати на воће и биљке, јер би ниже температуре требале да зауставе већ покренуте процесе.

„У тим ситуацијама оно што произвођачи могу да ураде, поготову код дрвенастих воћних култура јесте да ураде адекватну резидбу и да на тај начин, уклањањем физиолошки најактивнијих делова на стаблу утичу до успоравања вегетације. Наравно, треба водити рачуна о редоследу извођења ове операције код воћних врста, јер овакви временски услови погодују развоју одређених патогена за које произвођачи последњих година јако тешко изналазе начин да их се реше. То су пре свега бактерије које подижу тачку мржњења, а добро знамо да су неки препарати такозвани „антибиотици“ код нас на тржишту забрањени, па произвођачи морају све мере и радње и превентиву да ураде“, додаје Лепосавић.

Он такође саветује стручњаке да би било пожељно окречити стабла и извршити додавање бакарних препарата који имају бактерицидно дејство и на тај начин предупредити штете које могу настати. То је један од добрих начина да се могуће штете предупреде и да није касно да се то и сада учини да би се процес кретања вегетације успорио.

 

ТопПрес/ ГЗС, РИНА