Топола – У четвртак 1.12.2022. велики део радника у просвети обуставиће рад и многе школе у Србији неће имати наставу тог дана. Међу школама у којима неће бити наставе биће и три школе са територије општине Топола, ОШ „Карађорђе“, ОШ „Живко Томић“ и Средња школа „Краљ Петар I“.

„Разлог потпуне обуставе рада после скоро пет година први пут није мала плата запослених у просвети. Свакога дана на телевизији или друштвеним мрежама можемо и чути и видети узнемирујуће вести о насиљу у школама и озбиљним повредама деце. О непоштовању и физичком угрожавању наставника и помоћних радника. Школа све више није безбедно место ни за ученике, ни за све запослене у просвети.

Неопходно је да се сви заједно огласимо. Закон мора да буде такав да заштити све који су у образовном систему. Он то сада није.
У четвртак запослени у просвети обуставом рада указују на овај проблем. То више није ствар синдиката, то је дужност сваког запосленог у просвети. Дужни смо да јавно упозоримо све да је крајњи час да се предузму конкретни кораци. Сви заједно морамо завапити да се крене у измене закона. У измену процедура. Закон мора да постане ефикасан. Да штити нашу децу и да штити све запослене. Сам по себи, школски систем одавно је зрео за велике промене. Прва и основна је безбедност ученика и свих радника“, написао је на свом фејсбук профилу Мирко Јевтић, професор математике из Тополе.

ТопПрес