Пробни завршни тест за ученике осмог разреда биће одржан сутра и у суботу, а током наредна два дана полагаће се математика, српски, односно матерњи језик и комбиновани тест.

Државни секретар у Министарству просвете Милан Пашић рекао је за РТС да је пробни завршни тест увек за нијансу тежи од коначног и каже да ће се задаци ослањати на оне који су се нашли у збиркама објављеним у јануару.

Пашић подсећа да је проба мале матуре била предвиђена за 26. и 27. март, али да је због епидемијске ситуације померена за 9. и 10. април.

Он је апеловао на ђаке да не користе недозвољене радње као и на наставнике да им не помажу како се не би стварала лажна слика о њиховом знању, а родитеље позвао да не стварају додатни притисак на децу.

Упитан да ли ће критеријум бодовања бити ублажен, Пашић је рекао да је уверен да ће и аутори, ренцензенти и комисија имати у виду фактор пандемије.

Такође подсећа да мала матура обухвата комплетно градиво које су ђаци прошли од почетка свог школовања, додајући да ће задаци у збиркама које су изашле у јануару бити слични са онима који ће бити на тесту.

Говорећи о томе колико је пандемија променила однос према школи имајући у виду онлајн наставу, Пашић каже да је ту важна улога родитеља који треба да помогну и пруже подршку деци да стекну нове вештине.

Паšић је навео да ће наредне суботе, 17. априла од девет до 12 часова на РТС 3 бити приказана анализа задатака са пробне мале матуре, где ће ђаци моћи додатно да виде где су највише грешили и да стекну неки нови увид.

Казао је и да су тестови већ дистрибуирани и налазе се у сефовима директора школа. Министарство је припремило и видео-упутства за ученике, наставнике и директоре школа.

Цео процес уписа биће дигитализован преко портала мојасредњаскола.гов.рс који ће од понедељка бити у функцији.

„У оквиру тог портала, ђаци ће моћи да се пријаве за испит, да поднесу жалбу после испита, попуне листу са школама које желе да упишу и да на крају обаве упис“, навео је Пашић.

Подсетио је да су завршни тестови планирани за 23, 24. и 25. јун, а да ће 27. изаћи прелиминарни резултати, а 2. јула коначни.

ТопПрес/  Извор: Танјуг