Сутра исплата пола минималца за 1.140.000 запослених

Сутра исплата пола минималца за 1.140.000 запослених

Исплата половине минималне зараде за март, из трећег пакета државне помоћи, почиње сутра, а за њу се, како каже министар финансија Синиша Мали пријавило 251.517 фирми са 1.140.000 запослених.

„Будући да половина минималне зараде износи око 16.000 динара и да је за помоћ пријављено 1.140.000 радника, сутра ћемо на наменске рачуне, које је отворила Управа за трезор, исплатити укупно 17,5 милијарди динара“, наводи Мали за Танјуг.

Министар истиче да је и помоћ превозницима део трећег пакета помоћи и да је пријава за ову помоћ завршена.

Према његовим речима, ресорно Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре сада анализира пристигне пријаве а превозницима који су се пријавили ће до краја априла бити исплаћено по 600 евра помоћи по сваком аутобусу.

До краја овог месеца биће исплаћена и помоћ градским хотелима, за које је такође завршено пријављивање а пријаве се тренутно анализирају.

Синиша Мали за Танјуг каже да су усвојени сви прописи неопходни за исплату трећег пакета помоћи.

Тако је усвојен Закон о проширењу постојеће гарантне шеме, затим Закон о новој гарантној шеми која је усмерена ка онима које је још више погодила пандемија корона вируса.

„Усвојили смо одлуке за исплату два пута по 30 евра свим пунолетним грађанима Србије а пријављивање за ову помоћ траје од 28. априла до 15. маја. Првих 30 евра грађани ће добити у мају, а других 30 у новембру, док ће пензионери у септембру добити и додатних 50 евра“, каже Мали.

Посебан програм у трећем пакету је усмерен ка незапосленима који ће у јуну добити додатних 60 евра а Синиша Мали каже да ће у четвртак следеће седмице бити усвојена посебна уредба за исплату ове помоћи.

Истиче да држава овим уплатама показује да сва обећања која је дала и испуњава и да је опет највећи терет пандемије корона вируса преузела на себе.

„Све то је урађено у циљу спасавања наше привреде и ублажавања негативних последица ковида-19. И резултати су ту, јер смо лане имали један од најмањих падова БДП-а у Европи, задржали смо скоро пуну запосленост, наше фабрике и даље раде“, наводи он.

Додаје да је за очекивати да уз ове мере помоћи и уз масовну вакцинацију, где је Србија прва у Европи по броју ревакцинисаних, у скорије време изађемо из кризе изазване пандемијом корона вируса.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI