Исплата додатних 20 евра помоћи грађанима почеће сутра, када ће је добити пензионери, а 8. и 9. децембра и остали грађани.

За додатних 20 евра помоћи пријавило се, према подацима Министарства финансија, 99.157 грађана Србије.

Рок за пријаву за 20 евра за грађане, који се нису пријавили за помоћ од 30 плус 30 евра коју је држава исплатила у мају и новембру или су у међувремену постали пунолетни, истекао је 30. новембра.

“Овим завршамо са исплатом из пакета помоћи. То је била важна мера, јер смо задржали оптимизам међу грађанима, а с друге стране грађани нису умањили потрошњу, што је важно за економију“, рекао је раније министар Мали.

Пензионерима ће додатних 20 евра бити исплаћено 7. децембра, а добили су и 50 евра у септембру.

„Укупно ће око 5,8 милиона грађана Србије добити по 20 евра новчане помоћи државе, које исплаћујемо у оквиру трећег пакета подршке привреди и грађанима у циљу ублажавања последица пандемије корона вируса. Новац ће сутра бити исплаћен за 1.743.929 пензионера, прималаца социјалне помоћи и лица у Заводу за извршење кривичних санкција“, рекао је Мали.

Затим ће, у среду, 8. децембра, прецизирао је министар, новац бити исплаћен за 2.328.123 грађана, а у четвртак 9. децембра новац ће добити још 1.729.707 грађана Србије, наведено је у саопштењу.

„За ову меру подршке укупно је опредељено 13,6 милијарди динара, а исплатом тог новца завршавамо исплате у оквиру трећег пакета подршке у овој години“, рекао је министар Мали.

Подсетио је да су до сада успешно реализована три пакета подршке привреди и грађанима Србије која су укупно вредна око осам милијарди евра односно око 17 одсто БДП-а.

Министар Мали је подсетио да је у мају и новембру 5,7 милиона грађана добило 30 плус 30 евра, да су вакцинисани у јуну добили по 3.000 динара, а незапослени по 60 евра.

„Подсећам вас и да су пензионери у септембру добили по 50 евра новчане подршке, а наши најстарији суграђани могу да очекују још по 20.000 динара у фебруару, као што смо и предвидели буџетом за 2022. годину“, навео је министар финансија.

Мали је додао да све ове мере показују да је подршка државе континуирана, те да се показало да држава брине о својим грађанима, њиховом животном стандарду и квалитету живота.

„Стабилне јавне финансије и јака економија омогућиле су нам да све што смо обећали исплатимо без дана кашњења. Мерама које смо спровели задржали смо оптимизам грађана, који нису смањили потрошњу због пандемије корона вируса. Показали смо да је Србија јака и стабилна и да је ту за своју привреду и грађане, као и да одлични економски резултати које постижемо нису случајни“, додао је Мали.

Он је подсетио да је Србија у трећем кварталу остварила стопу привредног рата од 7,7 одсто, а да ће у овој години имати стопу раста већу од седам одсто.

„Ако се томе дода прошлогодишњи резултат од тек минус 0,9 одсто, јасно је да ћемо имати један од најбољих резултата у Европи када је кумулативни раст БДП-а у питању. Такође, наш јавни дуг је под контролом и остаће на нивоу испод 60 одсто, а незапосленост је на силазној путањи, упркос пандемији. Све су то одличне вести за наше грађане, и сјајан показатељ економске снаге наше земље“, закључио је министар Мали.

ТопПрес/ Извор: Танјуг