Горњи Милановац, Прањани – Никада на једном месту није свирало дванаест таквих мајстора као што ће то учинити ове суботе у Прањанима на Сабору виолиниста Србије који се одржава од 18. до 20. августа.

У суботу 19. августа у својеврсном виолинском маратону од три сата, непрекидне музичке рапсодије, наступиће мајстори какви се ретко срећу под небеском капом, а њихово умеће и вештина одавно је позната на нашим просторима.

Шта рећи о једном Момчилу Моми Станојевићу, мајстору над мајсторима који је славу стекао са гудалом у руци свирајући у Народном оркестру Радио Београда. Познат је по својој изразитој музикалности подједнако успешан у свим музичким жанровима.

Перица Васић сјајан човек и још бољи виолиниста чије име је синоним за доброг мајстора у ромским круговима. Перица је један од наших највећих истакнутих виртуоза на виолини, а био је и дугогодишњи члан Народног ансабла РТС-а.Бранко Ристић, ведета салонских и краљевских арена Лондона и човек који је ненадмашени мајстор, било да свира народну, забавну или џез музику на виолин.
Елвис Вељковић који потиче из музичке породице и са очеве и са мајчине стране. Потомак је Владимира Лалета Левака једног од ретких виолиниста који је свирао левом руком. Елвис је снимио преко 60 нумера од којихе 40 хитова.

Дејан Пауновић Влауца изузетно цењен у музичким круговима као врстан виолиниста.
Саша Петровић звани Сале Схоw из љишког села Латковић, може се рећи да је светско чудо. Виолину је узео у руке са тек 17 година, и за само четири године учења почео да наступа. Врло брзо постао је звезда и веома тражени музичар на весељима.

Момир Јовановић из Новог Сада победник је Првог сабора виолиста у Прањанима, његова професионална каријере тек тада је кренула узлазном путањом. Ништа мање омиљени виолинисти који ће се појавити на позорници су Бобан Јовановић Стублинац, Прва виолина прошлогодишњег Сабора, млађани Игор Пејовић који се домогао Златне виолине иако му је тек 19 година и који ће са Ранком Ђурићем делити мегдан са пристиглим јуношима који се састају дан раније на истом саборишту.

Дејан Радосављевић Јеге из обреновачког села Иверић и Синиша Драгутиновић Воз из Младеоновца окаљени су мајстори са гудалом у рукама.

Најстарији виолиниста из ових крајева, свакако је Божа Симић из Мионице, који је одавно закорачио у осму деценију живота а јођ увек плени својим народним музицирањем.

Младе звезде са гудалом у руци – Они су будућност Сабора, петак је њихов дан

Такмичење младих виолиниста Србије одржаће се у петак, 18. августа, у саборској арени на стадиону у Прањанима. Да овај инструмент има будућност најбољи су доказ младе звезде са гудалом у руци које ће овог петка у 20.00 сати наступити на јединственој светковини у држави, посвећеној краљици свих иструмената – виолини.Душан Спасојевић има 21 годину, сјајан, млади виолиниста из мионичког села Табановићи. Од 10. године свира виолину а први учитељ му је био Славољуб Јовановић.

Седамнаестогодишњем Огњену Бабићу прве тактове на краљици инструмената показао је деда Божо Симић. Огњен долази из мионичког села Кључ и пре две године је први пут свирао на прањанским даскама, када је освојио награду за најизворније музицирање, а ту ласкаву титулу освојио је и прошле године у категорији до 16 година.Стефан Глишић се са 12 година први пут сусрео са виолином и већ осам година она му је најбољи пријатељ. Стефан је родом из села Планица код Ваљева а прве тактове му је показао мајстор на виолини из Грабовице Саша Петровић.

Mlade nade Sabora violinista Srbije

Из Лазаревца из села Дрен долази Владимир Драгићевић, осамнаестогодишњик који упоредо учи и класичну музику али због љубави према народној иде на приватне часове код Дулета Николића.

Чачанка Емилија Јелић иако петнаестогодишњакиња, спремна је да укрсти гудало са старијима. Велики је љубитељ народне музике коју вежба упоредо са класичном у Музичкој школи.

Прошле године у Прањанима је освојио награду у јуниорској категорији за најбоље одсвирано коло, а ове године се Давид Ж. Маринковић враћа да можда покупи још коју награду. Давид живи у Бечу, свира виолину од 12 године а прве тактове му је показао отац Жика.

Лука Игњатовић долази из Мионице, има 17 година и одувек је имао жељу да свира народну музику на виолини.

Још један повратник у Прањане је и Никола Томић који долази из ваљевског села Дивци. Овај осамнаестогодишњак је музички поткован и добро свира како класичну тако и народну музику.

Из Сурдулице, места познатог по трубачима, долази нам Андреја Лазаревић. Овај седамнаестогодишњак из села Загужање долази сваког месеца у Ваљево код професора народне музике како би вежбао. Завршио је нижу музичку школу а ове године се први пут такмичи у народној музици.

Катарина Бошковић, шеснаестогодишњакиња из села Мала Плана код Велике Плане сама се пријавила на овогодишње такмичење у Прањанима. Ученица је средње Музичке школе, а велика подршка јој је професор Зоран Вељковић .

Осамнаестогодишњак из села Каленић код Уба Давид Т. Маринковић са шест година је почео да свира виолину. Завршио је нижу музичку школу, а за народну је како каже самоук.

Ена Бојић свира виолину већ девет година и похађа средњу Музичку школу у Шапцу. Ове године се први пут одважила да се такмичи у народној музици.

Милан Шишић има 16 година долази из Обреновца може се подичити својим прецима који су прославили овај инструмент. Унук је чувеног Александра Шишића који је пре више деценија апсолутно владао музичком сценом када је виолина у питању.

Сви ови млади људи представиће се у петак у 20.00 часова на саборској позорници, а као што смо рекли, од наредне године преузеће водећу улогу у оснивању „репрезентације виолиниста Србије”.

Концерти на саборској позорници

Већ првог дана у оквиру саборског програма огласиће се звезде праве домаће народне музике. Тако ће на отварању своју песму која носи назив и овогодишњег Сабора ,,Срце је моје виолина“ свој хит лично отпевати Лепа Лукић, која ће неколико сати касније имати и свој наступ на стадиону пред почетак такмичења младих виолиниста Србије.Исто вече концерт за памћење одржаће Јелена Броћић Радиша Урошевић и Дејан Недић Тејовац који ће се истовремено заједно појавити на саборској позорници и нема сумње својим песмама, српским двојкама одушевити публику.

У суботу стижу и победници из Соко Бање !

Субота је резервисана за дванест величанствених виолиниста али и осам мајстора хармонике, победника из Соко бање који на Сабор стижу предвођени својим учитељом Сашом Станојевићем. Они ће се појавити у 19 сати и биће то увод за мајсторе виолине.

Аутопревоз Чачак обезбедио више од 70 полазака из Чачка и Горњег Милановца за Сабор виолиниста Србије

Аутопревоз Чачак за дане Сабора виолиниста Србије, у петак, суботу и недељу обезбедио је више од 70 полазака из Чачка и Горњег Милановца ка Прањанима и назад.Тако ће у петак први аутобус кренути у 09:30, а последњи у 01:00 након поноћи из Чачка, из Горњег Милановца у 06:45, а повратак у поноћ, док ће док ће у суботу и недељу ред вожње бити појачан. На табели изнад можете видети Ред вожње који ће се саобраћати у дане Сабора виолиниста Србије.

Креће фешта у Прањанима, Аца Чергар и златна виолина Србије Мануел Ристић вечерас, Биља и Бојана прекосутра, Барбике у недељу!Један од најбољих музичара који је изузетно цењен, радо слушан и виђен када је у питању двојка и ромска музике, без сумње је Аца Николић Чергар. Овај врсни хармоникаш одавно је превазишао границе Србије а сутра увече гостоваће, и на неки начин отворити музички програм овогодишњег Сабора виолиниста Србије у Прањанима у свечаној сали Дома у центру варошице, која има око 1000 места. Власник ресторана одлучио је да не наплаћује улаз, али је нагласио да су резервације пожељне јер је интересовање до сада веома велико.

Чергар ће се са својим феноменалним оркестром представити око 19.00 часова и тиме започети једну фантастичну музичку забаву која очекује посетиоце.
Подсећамо, дан касније на истом месту наступиће Биљана Павковић једна од најбољих хармоникашица Србије и певачица Бојана Барјактаревић. У суботу оркестар Крстивојевића док ће у недељу заједно са Биљаном Павковић у истом простору наступити фантастичне и изузетно популарне Барбике које плене својим песмама публику у Србији и иностраству, и увек су када је музички програм у питању радо виђене и слушане.

Резервација места на телефон 062 828-88-46.

ТопПрес/ ГЗС