smart

Пунолетни грађани који имају важећу личну карту и пријављено пребивалиште у Србији, од сутра могу да се преко сајта Управе за трезор почну пријављивати за помоћ државе од 30 плус 30 евра, у динарској противвредности.

Пријављивање ће изгледати исто као и прошле године када су се грађани пријављивали за помоћ од 100 евра.

Дакле, на сајту Управе за трезор треба да прво кликну на поље Подношење пријаве, упишу број личне карте и банку код које имају отворен рачун.

Грађани који немају отворен рачун ни у једној банци, треба да у падајућем менију кликну на банку преко које би желели да им се исплате паре и у њој ће им бити и отворен рачун.

Од 5. маја почеће пријављивање и путем кол-центра, с тим што ће број телефона бити накнадно објављен, а пријављивање ће трајати до 15. маја.

Пензионери, затим корисници социјалне помоћи као и људи који су на издржавању затворске казне не треба да се пријављују за помоћ.

Новац ће прво и то 6. маја добити пензионери, а дан касније паре ће стићи корисницима социјалне помоћи и онима који су на издржавању затворских казни.

Сви ће добити по 30 евра у динарској противвредности, а других 30 евра следи им у новембру, док ће пензионери у септембру добити по још 50 евра.

Осталим грађанима ће првих 30 евра почети да се исплаћује 12. маја а очекује се да ће сви новац добити до 20. маја, док других 30 евра могу очекивати у новембру.

Како је најављено из Министарства финансија Срби, на Косову и Метохији у трећој и четвртој недељи маја могу очекивати помоћ државе.

Сви они ће, укључујући и децу, добити по 100 евра, док ће незапосленима бити уплаћено по 200 евра.

Исплата 60 евра за пријављене на евиденцији НСЗ до15.априла

Новачна помоћ од 60 евра биће исплаћена онима који су се пријавили на евиденцију Националне службе за запошљавање (НСЗ) на дан 15. априла ове године, док они пријављени после тог датума могу да користе друге услуге НЗС, али не и да остваре право на једнократну новчану помоћ, кажу за Танјуг у НЗС.

Та помоћ за незапослене на евиденцији НСЗ предвиђена је у оквиру трећег пакета помоћи државе грађанима и привреди, а једнократни износ од 60 евра биће им исплаћен током јуна.

У НСЗ прецизирају да они који су на евиденцији НЗС били на дан 15. априла не треба посебно да се пријављују за новчану помоћ, јер ће НЗС сачинити спискове за исплату која ће бити реализована преко посебних рачуна које ће отворити Банка Поштанска штедионица.

Објашњавају да ће тако незапослени моћи да рачунају на укупну новчану помоћ од 120 евра, јер ће додатних 60 евра добити као и сви пунолетни грађани Србије, а што такође предвиђа трећи пакет мера.

Помоћ од 60 евра је намењена за незапослене на евиденцији НСЗ, укључујући кориснике новчане накнаде за случај незапослености, новчане помоћи-накнаде која се исплаћује корисницима мера активне политике запошљавања, лицима која су незпослена и налазе се у статусу привремене спречености за рад, корисницима посебне новчане накнаде који су технолошки вишак и корисницима привремене накнаде која се исплаћује расљенима са КиМ.

ТопПрес/ Извор: Танјуг