Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће сутра појефтинити и дизел и бензин на пумпама у Србији и дода да је изненађен колика је јуче била потрошња гаса, када је напољу било 15 степени.

„Људи углавном сматрају да је нормално да имају струју, ниску цену струје, не тржишну, не ону коју плаћају свуда у Европи. Сматрају да је нормално да имају увек гас. То што је рат, рат је негде далеко, није овде код нас. Морате да нам обезбедите гас и нафту. Сутра ће појефтинити и дизел и бензин на нашим пумпама, али једноставно некада се тако погоди да су котацијске цене ниже“, рекао је Вучић одговарајући на питања медија после Регионалне конференције „Могућности улагања у обновљиве изворе енергије на Западном Балкану“.

На питање кава је ситуација са производњом струје , увозом и депонијама угља и да али имамо разлога за бригу, хоће ли бити довољно струје, председник је одговорио да људи углавном нису заинтересовани за проблеме у енергетици.

„Јуче смо потрошили 11 милиона кубних метара гаса, а када сам питао дајте ми комплетну анализу да видим како је то могуће и ако напамет знам све податке, ипак нисам у стању да вам објасним. Јуче смо само из нашег складишта у Мађарској потрошили 2,6 милиона кубних метара гаса из резерви“, казао је председник.

Додао је да то све говори да се уз велике припреме, рад и велика улагања, у које је било укључено и Министарство финансија и људи који су се тиме на дневном нивоу бавили, успело да обезбедити да људи на дневном нивоу имају и струје и гаса, да имају претопле станове.

„Нико неће џемпер да обуче, не постоји човек који ће у оделу, џемперу и дуксу да хода по свом стану иако су температуре по 22 , 23 и 25 степени, а не као у Европи 20 степени“; рекао је председник и додао да то нико неће да каже.

Он је додао да се Србија суочава и са додатним проблемима што је изнео и на панелу и истакао да је на конференцији речено да у Норвешкој имају 800 мини хидроцентрала, а у Србији нема ни 100.

„Они луди и глупи, а ми много паметни. Они не чувају животну средину, а ми чувамо. И све је то тако код нас. Да сам их послушао да смо укинули руднике угља, не бисмо имали струје уопште. Да нисмо изградили гасовод опет не бисмо имали струје. Да вам не објашњавам да данас зависимо од панонских електрана, термоелектране топлане Нови Сад, термоелектране топлане Панчево , Сремска Митровица“, рекао је Вучић.

Поновио је да је разумљиво да се суочавамо са великим проблема.

„Када чујете да 15. новембра на 15 степени потрошите 11 милиона кубних метара гаса, притом морате из складишта да извучете 2,6 милиона то је многим земљама дводневна потрошња, а нама је то само мали део дневне потрошње, а то кошта. Гас је опет преко 1000 долара са транспортним трошковима, са трејдерима и са свим осталим рачунајте 1500, па ви израчунајте колико трошите“, казао је председник.

„Помножите то са 30 дана то је 90 милиона, па пута пет , то је 450 милиона евра само на то. И то све мора држава да плати, јер народ не плати“, казао је председник.

Захвалио се на предлозима које су изнели представници Норвешке током конференције.

„Идем у Норвешку да договорим шта је то за шта можемо да добијемо финансијску подршку од њих и да то изведемо да бисмо нешто у земљи урадили“, истакао је председник.

Додао је да је тек следеће године готов Б 3 Костолац, који ће доносити 350 мегавата инсталисане снаге и додао да је то више него 350 мегавата у хидроелектранама, чија производња зависи од временских услова.

Вучић се осврнуо и на честе критике када је реч о начинима производње енергије.

„Онда када кажете да подижемо ветропаркове, кажу вам да убијате птице, уништавате нам пољопривредно земљиште. Када кажемо да имамо солар паркове, ту треба неколико квадратних километара, они питају што нам одузимате земљу за пластенике. Шта год да урадите у проблему сте, а без енергије да живите не можете , земља не може да иде напред“, казао је Вучић.

Он је додао да је Србија близу договора са Северном Македонијом о гасној електрани и додао да је то важно за грађане Северне Македоније, али и за људе и Пчињском округу.

Вучић је истакао да су сви свесни тешке ситуације која чека регион, али да су сви спремни на изазове.

Додао је да постоји велика жеља и воља, али и свест да једни без других не можемо.

„Албанија има 100 обновљиве изворе, али шта да ради када нема воде и кише. Нема струје морају да увозе. Шта да радимо ми када нам се поквари Б2 у Обреновцу или нема довољно угља. Не депонијама имамо 1.450.000 тона од тога 850.000 тона на Колубари, на ТНТ, остало е Костолац“, рекао је председник Србије.

ТопПрес/ Извор: Танјуг