Ученици осмог разреда основних школа у Србији сутра, 18. јуна, полажу завршни испит из српског, односно матерњег језика.

Завршни испит почиње у 9 и траје до 11 сати и спроводи се у исто време у целој Србији, а уколико је испит почео са закашњењем, време испита се продужава тако да израда теста траје 120 минута.

Ученици не смеју напуштати просторију у којој се полаже испит првих 45 минута испита, као ни последњих 15 минута.

У среду, 19. јуна осмаци ће полагати завршни испит из математике, а 20. јуна из изборног предмета.

На завршном испиту није дозвољено коришћење мобилних телефона, паметних сатова, калкулатора, бележака, папира, нити других материјала који не спадају у прописан прибор за испит.

Сваки од тестова носи максимално 20 поена, а да би се израчунали поени за упис потребно је број освојених бодова на тестовима из матерњег језика и математике помножити са коефицијентом 0,7, а број бодова освојених на трећем тесту са 0,6.

Прелиминарни резултати завршног испита на нивоу школе и порталу Моја средња школа биће објављени у суботу, 22. јуна.

Ученици и њихови родитељи имају право на приговор који је могуће поднети непосредно у школи или електронским путем.

Објављивање коначних резултата завршног испита биће 25. јуна, а расподела по средњим школама и образовним профилима 2. јула.

Попуњавање листе опредељења је 26. и 27. јуна електронским путем или непосредно у матичним основним школама.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је раније за Танјуг да су за школску 2024/2025. планирана 72.522 места, а право да полаже завршни испит има 66.970 ученика.

Првобитно је било планирамо да се завршни испит одржи 17, 18. и 19. јуна, али је померен за дан касније, односно за 18, 19. и 20. јун, након закључка Владе Србије да 17. јун, други дан Курбан-бајрама, буде нерадни дан за исламске вернике у Србији.

ТопПрес/ Извор: Танјуг