profimedia

Први део октобарске пензије за пензионере које их примају „на руке“ стиже сутра, 9. новембра. Сутра ће пензије добити сви они који их примају на кућну адресу, или на шалтерима пошта, док ће дан касније, 10. новембра, пензије добити они којима се новац уплаћује на текући рачун.

То ће бити први пут после четири године да се пензионерима примања враћају на старо уз одређено усклађивање. Укупна примања свих корисника пензије у новембру биће увећана за најмање пет одсто у односу на оно што су примили у претходном месецу.

Наведени новчани износ биће, у различитом износу, исплаћен свим корисницима чија је пензија у исплати за септембар износила до 32.384,67 динара, односно чија пензија за октобар, након престанка умањења, износи до 34.003,90 динара.

За кориснике пензија чија примања за септембар и октобар износе до 26.643,75 динара, односно нису ни биле снижавана, увећање примања биће остварено исплатом новчаног износа као увећања уз пензију.

Већина пензионера добиће пет одсто повишице, а остали, због укидања Закона о привременом умањењу пензија, од осам до 13,3 одсто више него пре умањења. Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђордевић рекао је прошле недеље да ће сви пензионери осетити повећање.

Он је објаснио да ће 1.300 000 пензионера имати пет одсто повећање у односу на септембарску пензију.

„Како то изгледа – тих милион пензионера којима није дирана пензија до 26.643 динара, њима ће бити повећана пет посто. Онима до 34.003 динара, када се врати после укидања Закона, па разлика до пет посто, тако да ће бити пет одсто повећање“, објаснио је Ђорђевић.

ТопПрес/ Извор: Курир.рс/Танјуг