Сутра седница Кризног штаба: Да ли ће доћи до попуштања мера?

Сутра седница Кризног штаба: Да ли ће доћи до попуштања мера?

Седница Кризног штаба, на којој ће бити размотрена тренутна епидемиолошка ситуација, као и мере, биће одржана сутра, најавила је премијерка Ана Брнабић.

Брнабић је рекла да она скоро свакодневно разговара са медицинским делом Кризног штаба и зна шта је њихов став – а то је да још није време за попуштање мера, јер нам иде добро, али да то не би требало сада да се угрози.

„Бројеви падају, проценти су бољи и то је резултат, донекле мера, али у великој мери вакцинације. Видећемо сутра шта ће бити одлуке“, рекла је Брнабић на прес конференцији.

Скоро 30 одсто пунолетних грађана вакцинисано

У Србији је до сада вакцинисано скоро 30 одсто пунолетних грађана, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић одговарајући на питање новинара да ли мисли да је потребна озбиљнија кампања државе за вакцинацију грађана.

Брнабић је истакла да је много више грађана пријављено за вакцинацију и да су то доста добри резултати.

„Не знам како би изгледала та озбиљнија кампања од ове и колико би се онда људи пријавило. Радимо вакцинацију и кампању најозбиљније могуће и не разумем зашто неко мисли да је ово неозбиљно“, навела је премијерка.

Додала је да само може да прихвати да неко поставља питање да ли је могуће да држава спроводи још озбиљнију кампању, као и да је лично задовољна како се сада како се одвија вакцинација.

Не постоји потреба у Србији за обавезном вакцинацијом

Премијерка Ана Брнабић истакла је да у Србији не постоји потреба за увођење обавезне вакцинације.

Брнабић је, на питање за одлуку Европског суда за људска права који је донео пресуду да је обавезна вакцинација легална и да ли ће можда бити потребна у демократским друштвима, казала да код нас вакцинација тече одлично и да је интересовање људи огромно, много боље него у напреднијим европским друштвима.

Оценила је да су грађани Србије показали да су одговорни, да не падају на теорије завере и да, колико год био јак антиваксерски покрет, верују у свој здравствени систем и институције.

„За сада је велико интересовање и нема разлога да размишљамо о увођењу обавезне вакцинације. Имамо људе који се сами од себе пријављују за вакцинацију“, објаснила је Брнабић.

Пренела је да се између 10.000 и 20.000 дневно пријави за вакцину преко Еуправе, те да има и изузетно велики број оних који долазе без пријаве на вакцинацију.

„Немамо проблем као што имају неке земље где људи не желе да се вакцинишу“, закључила је она.

„Показали да санкционишемо свако кршење мера“

Премијерка је осудила кршење епдеимиолошких мера после дербија на стадиону „Рајко Митић“ и казала да је реакцијом надлежних власти показано да нема заштићених.

Брнабић је, упитана да ли ће заменик градоначелника Горан Весић који је, како је пренето на друштвеним мрежама, присуствовао журки бити санкционисан, нагласила да се никакво кршење мера неће толерисати.

„Драго ми је што се заменик градоначелника извинио. Комунална полиција је реаговала, инспекција и сви остали надлежни су реаговали као и код сваког другог кршења мера. То је показатељ владавине права“, подвукла је она.

Брнабић је истакла да се из тога види да нема заштићених, љубимаца, већ да се надлежни према свима понашају исто.

На додатно питање да ли јој је извињење довољно, указала је да је управо супротно од тога рекла, као и да све надлежне службе раде свој посао.

„Ја се ослањам на надлежне институције да раде свој посао, моје није да кажњавам или мислим да је нечије извињење довољно или не. У земљи у којој постоји владавина права ирелевантно је мишљење премијера или било кога другог, јер надлежни реагују“, поручила је Брнабић додајући да су надлежни управо показали да се кршење мера санкционише и да се понашају при том према свима исто.

„Да ли ћу тражити оставку Весића у Кризном штабу не знам шта значи. Како да тражим оставку некога ко није члан Кризног штаба. Не знам ни шта би то донело као резултат за праћење епидемиолошких мера“, рекла је она и додала да на састанке Кризног штаба Весић долази као представник већих градова, некада он, некада неко други.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI