Сутра седница Кризног штаба – коначна одлука о викенду, извесно пооштравање мера

Сутра седница Кризног штаба – коначна одлука о викенду, извесно пооштравање мера

Нова седница Кризног штаба за борбу против корона вируса, биће одржана сутра, у 8 сати, потврђено је Танјугу у влади.

На јучерашњој седници Штаба нису донете нове мере, већ је та одлука остављена за сутра.

Епидемиолог и члан Штаба др Предраг Кон рекао је јуче да је јединствен став да се преко викенда мора предузети нешто, а да је остављено да се то „искристалише“ и припреми предлог који би у петак био усвојен.

Он је навео да је јасно констатовано да су места одакле се преноси инфекција – ски центри, зимовалишта, те да ће се мере, о којима ће бити расправљано, односити сва места где постоји жариште и могућности преноса.

Епидемиолошка ситуација се и даље погоршава и неопходно је максимално појачати контролу.

И још један члан Кризног штаба, имунолог др Срђа Јанковић указао је да су викенди велики проблем, а да је предлог да раде само продавнице где су насушне потребе, апотеке и бензинске станице.

„Пожар се лакше гаси док је мали. Желимо да делујемо превентивно и потребно је деловати проактивно“, рекао је Јанковић за РТВ.

Број новозаражених последњих дана расте, јучерашњи биланс је – још 3. 460 оболелих, и још 17 преминулих, уз пораст броја хоспитализованих и броја првих прегледа.

Пелемиш: Људи да се спреме за пооштравање мера

Инфектолог и члан кризног штаба Мијомир Пелемиш изјавио је да би људи требало да се спреме, јер ће на наредној седници кризног штаба мере сигурно бити пооштрене.

Он је за портал „24 седам“ рекао да су људи заборавили да су на снази епидемиолошке мере које подразумевају ношење маске, дистанцу, до пет особа у затвореном простору.

„Евидентно је да су се људи опустили. Проблем је у угоститељским објектима, тржним центрима, аутобусима, где се не поштују мере. Ту улази више људи него што је дозвољено и седи их више за столом него што је дозвољено. Сведоци смо тога да се праве и журке у разним клубовима, кафићима и другим сличним објектима“, рекао је Пелемиш.

Говорећи о скијалиштима, он је казао да није проблем у скијању, већ у томе што људи после одлазе у угоститељске објекте, као и да није тачно да деца не могу да се заразе.

„Наравно, исход болести је различит и зависи од природне одбране организма. И вакцина је брана у коју морамо да верујемо. Ако не будемо наставили да спроводимо епидемиолошке мере, биће нам угрожена и вакцинација. Људи ће се разбољевати, а када су у акутној фази болести, они тада не могу да приме вакцину“, рекао је Пелемиш.

Лончар: Мерама циљамо оне што их крше

Они који не поштују епидемиолошке мере морају да знају да директно утичу на здравље грађана, доводе људе у болнице, на респираторе, до смртних случајева и сигурно ћемо их све санкционисати, поручио је данас министар здравља Златибор Лончар, и додао да Кризни штаб мерама „циља“ оне што их крше, а не оне који их се придржавају.

Лончар је у Скупштини Србије рекао да ће Кризни штаб на сутрашњој седници донети мере које ће „спречити извор ширења заразе, а да притом не дирамо оне који их се придржавају“ и најавио ригорозне инспекцијске контроле.

Оценио је да је повећан број заражених и хоспитализованих последица онога што се дешавало на Копаонику и Златибору, као и на догађајима где је било више људи него што је дозвољено, а нису се придржавали мера.

Свима који организују такве догађаје и који се не придржавају мера поручио је да ће сигурно бити кажјавани.

„Људи, имамо проблем да седите по кафићима једни другима на глави и када организујете илегалне журке, зар мислите да сте јачи и паметнији од државе? Са том вашом памећу имамо већи број оболелих и у болници“, поручио је Лончар и подсетио да због тога морају да се враћају са заслуженог одмора здравствени радници који су радили у ковид зонама.

Лончар је позвао грађане да схвате да после прве дозе вакцине још нема имунитета који може максимално да штити, јер се то дешава тек неколико недеље после друге дозе.

„Имамо шансу да све ставимо под контролу и ако желите добро здравственим радницима поштујте мере, још мало нам треба, па ћемо моћи да радимо оно што желимо“, закључио је Лончар.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, ФоНет

KOMENTARI