foto-ilustracijafoto-ilustracija

Акција третирања зелених површина против крпеља биће изведена сутра у преподневним сатима на територији града Крагујевца, уколико временски услови буду повољни.

Акцијом ће бити обухваћене зелене површине код језера Бубањ, у Великом парку, Шумарицама, Илиној води, Пиварском парку, на градским скверовима (код Скупштине града, „Златна ружа“, „Соколана“, „Нова колонија“, као и у насељима Централна радионица, Багремар, Аеродром, Вашариште, Љубине ливаде…

Третирање ће бити изведено уређајима са земље, средством које је безопасно за људе, тако да никакве посебне мере предострожности неће бити потребне. Пчелари се упозоравају да буду у приправности, јер препарат може неповољно деловати на пчеле.

Из Градске управе за здравствену и социјалну заштиту препоручују грађанима да у циљу избегавања убода крпеља да не бораве у високој трави на неуређеним површинама, користе репеленте, односно креме, спрејеве и таблете чија је улога одбијање инсеката од људске коже, одећу са дугим ногавицама и рукавима и да темељно прегледају целу површину тела након сваког боравка у природи.

“У случају убода крпеља потребно га је стручно и безбедно уклонити из коже и то што пре. Иако вероватноћа преноса инфекције није велика, она расте са повећањем дужине боравка крпеља у кожи. Крпеље треба уклони у здравственој установи, на нивоу примарне здравствене заштите”, подсећају из Градске управе за здравствену и социјалну заштиту.

За акције сузбијана комараца и крпеља на територији Крагујевца ове године је из градског буџета издвојено 835.000 динара.

ТопПрес/ Извор: ИнфоКГ, Бранко Вукашиновић