Због неповољне епидемиолошке ситуације са грозницом Западног Нила, сузбијање ларви комараца планирано је у 99 општина, у свих 17 округа у Србији. Сузбијање ларви требало би да почне у уторак, 4. јуна и трајаће до 31. октобра.

Спровођење систематског сузбијања ларви и одраслих форми комараца један је од видова превенције грознице Западног Нила. Прелиминарни мониторинг почео 23. маја у десет округа.

Уколико временске прилике дозволе, сузбијање ларви комараца почеће у уторак, 4. јуна и трајаће до 31. октобра, а биће ангажована сва расположива средства.

„Процењено је да у овом моменту на територији Србије има негде око 60.000 хектара које треба третирати“, рекао је мр Миодраг Рајковић, шеф тима за мониторинг и контролу сузбијања комараца. „Међутим, имајући у виду овако неповољне временске ситуације, честе падавине, велике наплавине поред река, језера и по пољпривредним површинама, ми очекујемо да ће та површина бити сигурно за 25% већа, то значи негде око 75.000 хектара.“

Уз систематско сузбијање ларви и одраслих форми комараца, које спроводе овлашћене стручне службе, најефикаснији начин превенције грознице Западног Нила је спречавање убода комараца. То се постиже избегавањем боравка на подручју са великим бројем инсеката (шуме, мочваре и др.), коришћењем заштитних средстава током боравка у природи, а у затвореном – постављањем мрежа на прозоре и употребом препарата који одбијају инсекте (таблете, течност и сл.).

Симптоми болести настају 3 до 14 дана након убода зараженог комарца.

ТопПрес/ Извор: РТС