Свака пета особа у Србији је гојазна, а свака трећа на прагу гојазности што значи да је половина становништва прекомерно ухрањена.

То су подаци истраживања које је непосредно пред пандемију коронавируса спровео Републички завод за статистику у сарадњи са Институтом за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут“.

Поводом Светског дана гојазности, Министарство здравља упозорава да, према проценама стручњака, гојазност смањује животни век у просеку од шест до седам година, а да је сваки други смртни исход у Србији повезан са прекомерним вишком килограма.

Гојазност је главни фактор ризика за више од 200 разних незаразних болести, попут дијабетеса типа 2, кардиоваскуларних болести, хипертензије, можданог удара и различитих облика карцинома.

У циљу унапређења здравствених услуга и третмана пацијената који болују од гојазности Министарство здравља покренуло је израду студије под називом „Фактори ризика и последице гојазности међу одраслим пацијентима у Републици Србији“.

Студија има за циљ да на свеобухватан начин сагледа актуелан проблем гојазности у нашој земљи и да препоруке за израду стратегије њеног сузбијања.

“Између осталог, студија ће испитивати да ли су промењене навике у исхрани и физичкој активности током пандемије Ковид 19 резултирале повећањем телесне тежине наших грађана“, наводи се у саопштењу Министарства здравља.

Додаје се да студија треба да омогући боље разумевање узрока гојазности и послужи у планирању и конципирању даљих планских докумената и стручних упутстава, пре свега Водича за превенцију и лечење гојазности.

Циљ тих активности је да се путем превенције гојазности, промоције здравог начина живота и исхране, адекватне едукације стручног кадра и пацијената, као и кроз унапређење здравствених услуга, предупреди пандемију гојазности у Србији.

Те активности су, како се наводи, предвиђене Националним програмом за превенцију гојазности.

Светска здравствена организација прогласила је гојазност највећим непрепознатим јавно здравственим проблемом данашњице.

Светски дан гојазности обележава се од 2020. године сваког 4. марта у циљу промоције практичних решења за окончање глобалне кризе гојазности.

ТопПрес/ Извор: Танјуг