У Србији је насиље на интернету доживело чак две трећине средњошколаца и сваки други ђак основне школе, изјавио је данас председник Народне скупштине Србије и председник Одбора за права детета Ивица Дачић.

На конференцији „Вршњачко дигитално насиље – како му стати на пут?“, Дачић је рекао да су то ужасавајући подаци који јасно показују да је цела наша млада популација практично била изложена неком виду насиља у дигиталном простору.

„Ово нису спорадични инциденти, а још мање су појаве за које можемо да помислимо да ће нестати као што су и дошле. То се неће десити“, рекао је Дачић на конференцији одржаној у Народној скупштини.

Подсетио је да је дигитални свет за наше младе свет у којем живе и у којем су се чак и школовали последње две године због пандемије корона вируса.

„У њему проналазе много корисних ствари, уче, образују се, упознају свет око себе, али ту се и забављају, траже разоноду и нажалост улазе у ризичне ситуације за које нису припремљени“, навео је Дачић.

Како је рекао, ми не можемо да размишљамо о враћању тог точка уназад, али зато можемо да дигитални простор учинимо максимално безбедним за нашу децу као што бринемо о њиховој безбедности на улици у саобраћају, на спортским теренима…свуда у реалном животу.

Дачић је истакао да су се у протеклом периоду наше друштво и посебно државне институције веома озбиљно позабавиле овим проблемом.

„Драго ми је што проблему вршњачког насиља и то у дигиталној сфери разговарамо баш у Народној скупштини јер тако и на симболичан начин подижемо значај ове теме и поручујемо да се она тиче свих и да сви морамо да учествујемо у решавању овог проблема“, рекао је Дачић.

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић је рекао да је вршњачко насиље веома сложен друштвени феномен и да га је могуће решавати међусекторком сарадњом и синергијом различитих система и делова друштва.

Подсетио је да живимо у времену технолошког напретка и четврте индустријске револуције и додао да је важно да ту четврту индистријску револуцију схватимо као алат за бољитак, а не да дођемо до дехуманизације образовног система или читавог друштва.

Навео је да наш образовни систем има изграђене механизме за заштиту деце од свих облика насиља и дискриминације.

„Законска регулатива у овој области је посебно уређена и прописује јасне процедуре и кораке у превенцији и реаговању на насиље, злостављање, занемаривање у образовно-васпитним установама“, рекао је Ружић.

Истакао је да Министарство просвете, науке и технолошког развоја међу своје најважније приоритете убраја континуирано унапређивање капацитета установа образовања и васпитања за креирање безбедног и подстицајног школског окружења.

„Ова конференција је свакако још један заједнички допринос бољем разумевању ове области, повезивању стручњака, практичара са циљем изградње образовања, али и друштва које треба да одговори на све актуелне изазове у васпитању младих“, рекао је Ружић.

Додао је да ће ресорно министарство наставити да пружа подршку развоју различитих превентивних ресурса и оснаживању установа за њихову примену како бисмо, успешно одговорили на све изазове и омогућили безбедно окружење за нашу децу и младе како у школи тако и у породици.

ТопПрес/ Извор: Танјуг