Топола – Бадњи дан и Божић су нераздвојни, не само зато што долазе један после другог, већ и зато што се допуњавају обичајима које народ везује за њих. Бадњи дан је добио име по бадњаку (храстовом или церовом дрвету) које се на Бадњи дан сече и доноси кући. За оне који нису у прилици да из шуме донесу бадњак у свој дом, побринули су се продавци који су ових дана на улицама Тополе.

Један од њих је Иван Томић, који је већ другу годину за редом у центру Тополе. Продаја како каже иде солидно а највише се купују бадњаци и жито.

„За ову продају се припремамо месецима унапред. Посла око бадњака и жита има доста, али трудимо се да нашим суграђанима који  се одлуче да купе већ припремљен бадњак понудимо најбоље. Ове године смо проширили понуду па смо направили венчиће који коштају 150 дианра и корпице које су мало скупље и продају се за 250 динара. Жито је као и прошле године 150 динара а бадњаци 100 динара“, рекао је за ТопПрес Иван Томић.

Жито по цени 150 динара, фото: ТопПрес

Иначе, уз бадње дрво у кућу се уноси и слама, ораси, жито, кукуруз, грана дрена, што се такође може купити уз припремљен бадњак.

Бадњак симболише храст који су пастири донели у витлејемску пећину у којој је рођен Исус, због тога се задржао обичај паљења бадњака и уношења овог дрвета у домове.

ТопПрес

Бадњаци се припремају месецима унапред, фото: ТопПрес