Прањани – Нико и ништа као виолина није препородило село Прањане на Сувобору.Четири жице удахнуле су потпуно нови живот у његове сокаке, јер од кад је одржан први Сабор виолиниста за ово место поново је чула читава Србија, али и регион. Познато по херојима Халијарда, сада је такође препознатљиво као село у ком се скућила краљица инструмената. Све припреме за четврти по реду Сабор су завршене и ситно се одбројава до његовог почетка у петак. Потрајаће од 19. до 21. августа, а своја гудала ће поново укрстити најбољи виолинисти у јуниорској и сениорској категорији.

„Све је спремно, саборска застава биће подигнута по четврти пут, а затим следе бројни саборски садржаји. Тачно је да су четири жице оживеле ову варошицу, ја сам у једној причи и рекао да је ово село доживело репризу живота , из једног беспута, постало је једно од ретких у које се може доћи авионом, и слетети овде на Горски аеродром”, рекао је Гвозден Николић, идејни творац Сабора виолиниста Србије у Прањанима.

У петак Првог саборског дана, снаге ће одмерити 18 младих виолиниста. Такмичењу претходи отварање Сабора, а потом и вече посвећено Бобану Возу, некрунисаном краљу виолине. Након проглашења победника у категорији младих виолиниста наступиће „Панорама бенд”. За Златну и Прву виолину Србије, другог дана Сабора надметаће се професионални виолинисти. Уследиће проглашење победника и концерт победника Сабора. Вече ће употпунити концерт Перице Васића који ће на тај начин обележити јубилеј 35 година “дружења” са виолином . Трећи саборски дан предвиђен је за концерт Бранка Ристића и Саше Петровића, и наступ Зорице Брунцлик у пратњи оркестра Мирољуба Аранђеловића Кемиша.

„Већ први сабор 2019, а почеци су вазда мукотрпни, показао је да је наш народ жељан окупљања и весеља и спреман да их сазове и направи. То је и најбољи знак да смо на трагу дуговеког саборовања у овом малом али изузетно лепом, прањанском човечанству. Зато ми је велика част да и ове године позовем све мештане, али и госте из читаве Србије на саборовање“, каже Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац.

Веома је занимљив ценовник који је готово усаглашен једногласно међу угоститељима и то се вероватно први пут десило на овим просторима, што је доказ одличне сарадње локалних угоститеља и саборског одбора. Тако ће цена пива се кретати од 200 динара на точилици које ће бити распоређене широм Саборишта, па до максимално 300 динара под шатрама са мега звездама. Цена печења у појединим објектима остаће на свакодневном нивоу. Најјефтиније ће бити у Ранковој качари, у центру варошице, где се припрема храна за званице и износиће 1.600 динара по килограму, док ће се под шатрама и локалним кафанским објектима, кретати од 2.000 за прасеће печење и 2.600 за јагњеће.

За дане Сабора чачански Аутопревоз најавио је својеврсни аутобуски мост, који ће саобраћти на сваких сат времена из Горњег Милановца и Чачка.

ТопПрес/ РИНА