За претходне три школске године број уписаних студената на државне и приватне факултете смањен је за 10 одсто, а дипломираних за петину, пише данашњи „Блиц“ наводећи званичне податке податке Универзитета у Београду (УБ).

Ове године је, протектор за наставу (УБ) Дејана Филиповића, уписано 8.756 бруцоша од планираних 9.643, што је најмањи број буџетских студената уписаних у последње четири године.

Истовремено, повећан је број самофинасирајућих студената у односу на претходних пет година, па ће ове године бити 4.515 бруцоша, упркос 5.527 предвиђених места на самофинасирању.

Разлог за смањени број уписаних је то што студенти уписују оно што су желели, а не оне факултете на којима има слободних буџетских места, тврде званилници Универзитета.

Још један од разлога смањења броја бруцоша и дипломаца може бити чињеница да у Србији има мање деце, па самим тим и ђака, наводи „Блиц“.

Подаци из претходне школске године показују да је 2010. године било 40.000 средњошколаца више него данас.

Србјиа сваке године због негативног природног прирштаја остане без 30.000 људи што се одражава на бројност деце у школама и на факултетима.

Одлазак младих на студије у иностранство, али и запошљавање након завршене средње школе утичу на негативне резултате.

Стефан Ђорђевић из Кровне организације младих Србије (КОМС) указао је на резултате истраживања које је та организација спровела, а који показују да млади немају поверења у институције, али и да немају младе успешне људе на које би се угледали.

Ђорђевић је оенио да је додатни проблем то што је тржиште рада неусклађено са образовањем.

ТопПрес/ Извор: ФоНет, Блиц