Топола, Београд – Председник Скупштине општине Топола Миодраг Миловановић потписао је данас у Београду са министарком  државне управе и локалне самоуправе Маријом Обрадовић уговор за успостављање јединственог управног места (ЈУМ). Поред њега, уговоре су са министарком потписали и председници општина Параћин и Косјерић, а уз испуњавање неопходних критеријума, ове три општине оствариле су право на добијање 20 милиона динара буџетских средстава.

„Јединствено управно место је један шалтер, једна канцеларија или е-портал путем којих се грађани обраћају управи када имају потребу да заврше неки посао и тако остваре неко своје право. Грађани ће моћи да на једном месту поднесу своје захтеве, добију све потребне информације и да након брзе и ефикасне сарадње свих релевантних органа за конкретан поступак, а у комуникацији са само једним органом, односно службеником, добију и одговарајуће решење, потврду и слично“, рекао је  за ТопПрес, председник СО Топола Миодраг Миловановић.

Председник СО Топола, Миодраг Миловановић потписао уговор у Београду, фото: приватна архива/ ТопПрес

Овај савремени и модерни начин  функционисања јавне управе, како је саопштено на потписивању уговора, у потпуности би требало да почне са функционисањем најкасније до септембра следеће године. Министарка Марија Обрадовић најавила је да ће још четири општине Рача, Стара Пазова, Пирот и Куршумлија потписати уговоре о успостављању ЈУМ – а.

„Заправо то значи да нема ‘шетања’ од шалтера до шалтера. Kада особа поднесе писани или усмени захтев, општински радник комуницира у његовом интересу и за његов рачун надаље са другим органима и службама“, истакла је Обрадовићева.

 

Председник СО Топола и министарка Марија Обрадовић, фото: приватна архива/ТопПрес

Пројекат ЈУМ спроводи се већ три године, до сада је отворено десет јединствених управних места, а како је саопштено из ресорног министарства, циљ је да га све јединице локалне самоуправе добију како би што ефикасније пружале своје услуге грађанима.

ТопПрес

Председник општине Косјерић (први с лева), министарка Марија Обрадовић, председник СО Топола Миодраг Миловановић и председник општине Параћин, фото: приватна архива/ТопПрес