foto tanjug zoran zesticfoto tanjug zoran zestic

Постављање отворених података на националним порталима има велики значај у раду јавне управе, за развој ИТ предузетништва, али и за саму државу. Таква два национална портала су „Портал отворених података“ (data.gov.rs) и „Геосрбија“ (geosrbija.rs).

Др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за информационе технологије и е-Управу каже да је много очигледних примера како коришћењем и укрштањем отворених података држава може да има користи и за унапређење сопственог рада.

– Сада су у Скупштини Закон о е-Управи и Закон о националној инфраструктури геопросторних података – каже Јовановић.

– Први, поред обавезе државних органа да омогуће електронско управно поступање, дефинише и обавезу постављања података на „Порталу отворених података“, док други дефинише инфраструктуру геопросторних података.

МУП је поставио податке о саобраћајним удесима у Београду у претходне три године на портал „Геосрбија“. Рецимо, на Панчевачком мосту највећа фреквенција саобраћајних удеса је баш на средини моста. Претпоставља се да возачи најпре успоре како долазе на мост, а затим убрзавају. Анализа сугерише да се постављањем додатне камере и упозорења на средини моста могу предупредити удеси на мосту.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости, Ј.Ж.С