tanjug

Да ли сте знали колико новца морате да имате у новчанику приликом одласка у иностранство? Да ли сте знали да све преко 100 евра што пазарите у иностранству морате и да пријавите?

Бранка Поповић шефица испоставе Аеродрома Никола Тесла каже да цариници приликом уласка у Републику Србију контролишу комплетан пртљаг који путници носе са собом. А колико ће кога контролисати зависи највише од система анализе ризика – одакле долази путник, колико дуго борави у РС, да ли често долази, итд…

И „џепарац“ је ограничен

Наиме, приликом изласка из Републике Србије дозвољено нам је да изнесемо 10.000 евра у кешу а више од тога могу да изнесу само они који имају исељеничке визе и потврду од МУП-а да су се одјавили са територије Републике Србије.

Ситуација је мало другачија за оне који нису становници наше земље. Нерезиденти могу да изнесу преко 10.000 евра уколико су тај новац подигли са свог девизног рачуна на територији РС. Када је унос новца у Србију у питању, сви који имају преко 10.000 евра у кешу треба да уђу у црвени контролни пролаз, пријаве новац и сачекају потврду од цариника како не би имали проблема. Уколико се путник са више од десет хиљада евра при уласку у Србију нађе у зеленом контролном пролазу и не пријави новац, цариник има право да му привремено задржи новац.

Шопинг у иностранству?

У Србију можете унети новокупљене ствари у вредности од 100 евра. Исто важи и за поклоне које примите у иностранству – у Србији сте дужни да платите царинску дажбину, тачније 10 одсто царини и 20 одсто пореза.

ТопПрес/ Извор: Прва