Србија је једина земља у региону која је отпочела производњу овог лека.

У Србији је пре неколико дана почела производња хлорокина, кључног лека против Ковида-19. Лек се производи у Галеници, а како каже директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић, досад је произведено 372.000 таблета.

– Из Кине је стигло 160 кг супстанци, а Галеника је успела да се за невероватно кратко време организује и да произведе оволике количине лека. Лек је иначе кључни у лечењу ковид пацијената и већ карајем фебруара нашао се у терапијским протоколима готово свих земаља света – каже за Пинк Радојевић Шкодрић.

Објашњава да се овај лек иначе користи у лечењу реумативног артритиса и системског лупуса, међутим, количине лека које су постојале код нас нису биле довољне.

– Проблем је представљала и забрана увоза, па је једини излаз био соптствена производња. Галеника нам је изашла у сусрет и за заиста невероватно кратко време успела да увезе супстанцу и произведе лек – каже директорка РФЗО.

Истиче да лека сада има сасвим довољно.

– Можемо бити мирни, па чак и у случају да се на јесен поново јави епидемија – додаје она. Истиче да је расподела хорокина централизована, те се на тај начин обезбедило да све болнице равномерно и континуирано добијају неопходне количине лека.

Говорећи о примени лека, она објашњава да се лек даје свим паијентима који испуњавају критеријуме за болничко лечење.

– Хлорокин се искључиво даје по упутству лекара специјалисте и мора се узимати строго контролисано. Као и сви лекови, и овај има нежељене ефекте, односно контраиндикације, док у комбинацији са неким другим лековима може имати токсичне ефекте – каже Радојевић Шкодрић за Пинк.

Када је реч о донацији крвне плазме, она каже да ће се њени ефекти тек видети.

– О ефектима је рано да се прича, а могу је дати сви који су оздравили од Ковида-19. Донација је искључиво добровољна, а метода је крајње једноставна и безбедна. Сви који желе да дају плазму, могу се јавити две недеље након изласка из болнице на телефон 19819. Кандидатима је обезбеђен превоз, а донирање се врши у Заводу за трансфузију крви, док ће се од следеће недеље вршити и у КЦ Војводине – каже Радојевић Шкодрић.

ТопПрес/ Извор: Новости