Свечано отворен ауто-пут „Милош Велики“, следи Шумадијски коридор

Свечано отворен ауто-пут „Милош Велики“, следи Шумадијски коридор

Нови аутопут „Милош Велики“, на деоници од Обреновца до Љига, свечано је вечерас отворен за саобраћај.

Пут је отворен уз ватромет и песму „Играле се делије“, а у присуству великог броја грађана, председника Александра Вучића, министара, гостију из региона и Кине, чија је фирма радила на изградњи пута.

Траса аутопута Е-763 представља крак Трансевропске магистрале која повезује њен основни правац од Гдањска до Атине и Истанбула са Јадранским морем и луком Бар.

Нови аутопут од Обреновца до Љига дужине је 62,7 километара а чине га деонице: Обреновац-Уб дужине 26,23 километара, Уб-Лајковац дужине 12,5 километара, где се због лошег квалитета приликом изградње део у укупној дужини од 2,5 км морао санирати, и Лајковац-Љиг дужине 23,98 километара.

Тако ће с деоницом Љиг-Прељина, која је већ у саобраћају од 18. августа, у саобрацајној функцији бити 103,06 км Аутопута Е-763 Београд – Јужни Јадран.

Деоница Обреновац-Љиг је пројектована за брзине од 130км/х, ширине је 28,4 метра с брзом, средњом и зауставном траком и чине је 42 моста и надвожњака, где је најдужи мост дугачак преко 580 метара, а на њој је безбедности ради и око 200 километара одбојне ограде.

Путарина на новоотвореној деоници наплаћиваће се од септембра.

У наредне четири године – милијарду евра за пет хиљада километара путева

У наредне четири године бити уложено скоро милијарду евра у изградњу пет хиљада километара регионалних и локалних путева, најавио је вечерас председник Вучић отварајући свечано аутопут „Милош Велики“.

„Урадили бисмо и више, него немамо фирми и компанија које то могу да ураде. Није нам проблем у новцу, немамо тесара, варилаца који то могу да ураде, али ћемо и то променити другачијим образовањем и просветним системом“, рекао је Вучић.

Он је навео да је данас имао дуг састанак у вези са националним инвестиционим планом, истичући да је договорено да се Србија убрзано мења.

Истакао је да је одлучено да у свакој општини у Србији буде завршено све у вези са снабдевањем водом, канализацијом, фабрикама за отпадне воде…

„Срамота је да Србија нема то решено у 21. веку“, истакао је Вучић.

Вучић је вечерас, у обраћању грађанима на петљи Љиг новог аутопута „Милош Велики“, саопштио да је данас донета одлука да се крене у припреме за изградњу аутопута „Вожд Карађорђе“.

Данас смо донели одлуку да кренемо у припремну израду пројектне документације за изградњу аутопута „Вожд Карађорђе“ и брзе саобраћајнице која треба да иде у ипсилон краку од Младеновца до Аранђеловца, од Тополе до Раче, Свилајна до Деспотовца и Бора“, рекао је он на свечаности поводом пуштања у саобраћај новог аутопута од Обреновца до Љига.

Казао је да ће се аутопутем „Вожд Карађорђе“ спојити север и срце Шумадије са истоком Србије.

„Биће назван по ономе ко је подигао Први српски устанак. Проћи ће тај аутопут и кроз Вишевац, где је рођен. Тим путем ћемо показати како Срби када се помире и када заједнички раде умеју да направе заједничке резултате“; подвукао је он.

Постали смо бољи део света, сваким километром то потврђујемо

Вучић је вечерас подсетио да је вишевековни храст морао да буде посечен да би се изградио аутопут Милош Велики и истакао да ће он бити храст будућности за сву децу, која треба да остану у Србији.

Вучић је отварајући ову модерну деоницу од Обреновца до Љига, подсетио да га је, када је избио проблем око старог храста који се нашао на траси аутопута, тадашњи председник Томислав Николић питао шта да ради, рекао да је он сам остао при ставу да аутопут мора да се изгради.

„И данас имамо аутопут, али он ће да буде храст будућности за нашу децу која треба да остану овде. То ће да доведе фабрике, инвеститоре у Чачак, Пожегу, Ариље, Ивањицу, Уб, Лајковац, Обреновац…“, рекао је Вучић.

Председник је захвалио свима који су радили на изградњи пута, али и свим грађанима који су дошли на отварање новог пута, на велики дан за Србију.

Како је истакао, 70 година и мало више је сањан овај сан и чекан данашњи дан.

„Хвала свима који се радују успесима и напретку Србије. Свима вама који желите да Србија буде успешнија и не тражите разлоге да будете против своје земље, већ имате довољно разлога да будете уз своју отаџбину и да је волите више него сто други могу да замисле“, поручио је председник Вучић.

Он је захвалио грађевинарима, вредним људима који су радили у најтежим могућим условима, борили се са природним непогодама, косинама, тунелима, и изашли на крај са бројним мукама и додао да ће моћи својим унуцима да говоре да су они правили будућност Србије.

„Хвала свима који Србију воле више од свега и свима који су добро разумели шта нам је чинити пре неколико година, када је земља била на ивици амбиса. А, за само неколико година преокренули смо ствари“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је Србија од једне од најсиромашнијих земаља пред банкротом, у коју нико није полагао наду, стигла до земље која је у Фајненшел тајмсу проглашена за земљу која има највише директних страних инвестиција с обзиром на број становника.

Али, приметио је, као да смо се уплашили и као да се стидимо, као да то није нише и као да смемо да примамо медаље у другим областима, од спорта до уметности, али у раду и економији као да не смемо.

„Постали смо бољи део света, међу најбољима смо у много чему и поправљаћемо и даље у будућности и животни стандард грађана, пензије и плате. Овај аутопут је нови квалитет живота за све грађане“, поручио је Вучић.

Он је додао да се много новца улаже у путну инфраструктуру, а све то не дајући нико ништа у концесију.

„То је ваш новац, који сте ви зарадили јер сте имали поверење у политику која говори истину, не даје шарене лаже, није обећавала куле и градове, већ је озбиљна политика, тешка и одговорна која је извела Србију на прави пут. Политика која гради, повећава плате. То је Србија будућности и наставићемо са тим и бићемо још снажнији“, рекао је Вучић

.Он је рекао да не постоји довољно велика реч да опише значај ауто-пута Милош Велики, од Обреновца до Љига, који је данас отворен, истичући да је рећи „историја“ мало.

„Данас ни у чему не можемо да претерамо. Не постоји довољно велика реч, довољно снажна метафора да опише значај онога чему присуствујемо. Рећи тек историја, мало је, јер ово има везе и са судбином коју смо стварали, баш као и са сновима који су овде настали, да буду јачи од разних препрека, недаћа, сила и свега због чега не би требало да буду остварени, а остварени су баш овде“, рекао је Вучић на свечаном отварању ауто-пута Милош Велики, код Љига.

Вучић је навео да Милош Обреновић, после битке на Палежу, данашњем Обреновцу, 25. априла 1815. године кренуо ка Чачку, где је стигао после 34 дана, 29. маја.

„Данас нам, књаже, треба 45 минута да тај пут пређемо. И данас смо постали и народ и држава и јесмо до слободе, по његовом упутству, морали да идемо разним путевима и беспућима. И имамо пут и имамо слободу, које не иду једно без другог. Томе нас је књаж научио“, рекао је Вучић.

Баш као што нас је, навео је, неписмен научио да морамо да учимо, па је једна од првих слобода коју је извојевао она која је народу Србије омогућио да се школујемо.

„Не би било овог пута ни слободе да нам Милош није оставио 84 школе, прве школе, гимназије, богословију и лицеј, да није довео прве инжењере и лекаре, да није знао шта је важно и кад је важно“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је Милош Обреновић, један од твораца народа и државе, оставио више лекција српском народу.

Прва и основна је да можемо толико тога сами да урадимо, без озбира на околности, ако смо вредни и паметни.

Друга да се за своју земљу боримо и не идемо без преке потребе, рекао је Вучић и додао да је то и Књаж урадио 1813. године, када није хтео у Немачку, јер је Србија била и остала његов једини избор и пут.

Он је позвао Србе који су отишли из Србије да размотре могућност повратка, да пренесу своје знање и навике на генерације које долазе.

„Размислите, Србија је ваша отаџбина, знамо да сте морали да одете, нема породице из које неко није отишао, али долази време за повратак у Србију. Помоћи ћемо на сваки начин, ово је ваша земља, уз вашу помоћ ћемо брже изградити и брже ћемо се њоме поносити“, истакао је Вучић.

Трећа лекција књаза Милоша је, каже Вучић, а је мир најважнији услов да Србија буде држава, да расте и да се развија.

„Ако бих морао да наводим постулате свега што радимо и свега што нам је чинити у будућности, навео бих управо Милошеве, јер су они вечни и непромењиви“, рекао је Вучић.

Он је навео да данас ауто-путем показујемо да сами можемо много, не све, јер морамо да живимо и радимо са другима, али да можемо много, ако смо вредни.

Вучић је казао да аутопут „Милош Обреновић“ је пут којим је некада и Милош Обреновић ишао ослобађајући нашу земљу од Турака, али градњом путева, истиче председник, грађани Србије се повезују и ослобађају самоће.

„Сваки километар пута значи овој земљи, а значај повезивања разумео је и Књаз Милош. Ова земља може да буде велика ако је учинимо доступном, ако јој омогућимо да се креће отворено за себе, али и за друге, ако једни другима будемо ближи да можемо заједно да радимо и делимо заједно снове и циљеве“, поручио је Вучић.

Сваки километар пута који се гради, каже Вучић, путоказ је зрелости једне државе и народа, али и симбол слободе, слоге и мира.

„Као што је књаз остао репер шта Србија треба да буде, а то је одговорна и мудра држава, тако ће сваки километар пута који смо изградили остати стандард шта је урађено за Србију, али ће и одредити све друге инвестиције, радна места и разлоге да људи овде остану да живе или да се врате“, рекао је Вучић.

Како је рекао, наставиће се са улагањима, не само у водовод и канализацију, већу пруге и нове путеве.

За кратко време, навео је Вучић, у сарадњи са кинеским партнерима очекује се пруга до Прешева и границе са Северном Македонијом.

„За све то ћемо имати довољно новца а да при томе не угрозимо будућност наше деце, да не подижемо јавни дуг. Хоћемо да радимо и подижемо путеве и пруге нашим трудиом, нашим рукама а деци да оставимо чисте рачуне“, поручио је Вучић.

Вучић, каже, жели да сви у Србији имају подједнаке услове за живот, рад, наду, за будућност, за останак.

„Та Србија биће и заокружење и књажевог великог сна. Слободна, уређена, повезана, брза, јака, сигурна, безбедна, вредна и достојна свог политичког и државничког оца“, поручио је он.

Подсетио је у каквом стању се налазила војска Србије пре шест-седам година, када је реч о опремљености и наоружању.

„Погледајте како изгледа данас, и видећете велику разлику у држави, огромну разлику коју сте ви грађани направили у претходних неколико година. И тиме се поносим и тиме Србија данас треба да се поноси“, рекао је он.

И ако нешто могу да обећам, додао је Вучић, то је да ћемо баш такву земљу да градимо, да ћемо наставити са путевима, улагањима, да нећемо стати и да ћемо имати у Србији путеве, пруге на нивоу европских стандарда. То нам није само обавеза, дужност, више је од тога – сан који нас је велики књаз научио да сањамо, да није неостварив, да може да постане јава.

Рекао је и да жели да се захвали грађевинарима, поклони кинеским партнерима и српским радницима који су извели овај подухват.

„Велико хвала јер ви сте створили ове путеве, нама је било лако да гледамо да вас бодримо, ви сте радили“, рекао је Вучић.

Наплата путарина на новом аутопуту од 1. септембра

По доласку на наплатну рампу Обреновац на ауто-путу „Милош велики“, Вучић је изразио задовољство што су на отварање аутопута „Милош велики“ допутовали српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и представник српског народа у Црној Гори Андрија Мандић.

„Ово што радимо, радимо да бисмо се спојили са браћом у Црној Гори. Веома је важно ово што смо радили и то је за понос целе земље“, казао је Вучић.

Вучић је најавио да ће путарина на новом аутопуту почети да се наплаћује од 1. септембра.

Оценио је да ћемо у наредна четири месеца имати „чеп“ на Остружници и у Баричу, али да ће се, након 18. децембра, пре Светог Николе, отворити пут до Сурчина.

Указао је да је видео петљу која се гради и да ће на том путу бити и један најлепши и најмонументалнији мост преко Саве и Колубаре.

„Имаћете тада суштински аутопут Београд-Чачак“, рекао је Вучић на наплатној рампи Обреновац, која је прва тачка обиласка аутопута „Милош Велики“.

Он је казао да је много труда и напора целог народа било потребно и да се на овај пут чекало 74 године.

„Знам да су још од 1991. године обећавали како ће се изградити. Људи су, због тога, говорили, да сви лажу и да су сви исти“, објаснио је он.

У разговору са представницима кинеске компаније CRBC Вучић је истакао да захваљујући председнику Кине Си Ђипингом Србија напредује брзо и добро.

Представници кинеске компаније изразили су задовољство што могу присуствовати отварању пута.

Они су изразили наду да ће пријатељство два народа бити вечно и да ће се Србија економски развијати све више.

Председник је приметио да се најављује рецесија у САД, као и негативан раст за неке европске земље и истакао да Србија, без обзира што ће то утицати и на њу, жели да подиже свој раст, јер је много заостајала.

За то ће нам бити потребна и подршка кинеских пријатеља, рекао је Вучић и замолио амбасадорку Кине да председнику Сију пренесе поздраве, али и поруку да српски народ никада неће заборавити то што су Кинези уложили у Железару Смедерево.

Председник је истакао да је захвалан инжењерима, извођачима, свима који су учествовали у изградњи аутопута и указао да је све то могуће када има новца.

„Пре то није било могуће, али можемо то после 2014. године и тешких финансијских реформи“, рекао је председник и додао да је данас срећан јер су кинески партнери заинтересовани за градњу пута Београд – Зрењанин, док кинеска фирма гради и деоницу аутопута Прељина – Пожега.

Пренео је и да је добио обећање данас од кинеских представника да ће та деоница бити отворена пре краја 2021. године.

„То значи да ће се од Београда до Пожеге стизати са сат и 15, сат и 20 минута, максимално, до Златибора за мање од два сата, до Ужица за сат и по“, истакао је Вучић

Поносан сам што се ауто-пут зове по Милошу Обреновићу

Вучић је изјавио да је поносан што нови ауто-пут носи назив по Милошу Обреновићу, који је, истиче, урадио много за нашу земљу – оставио слободну Србију, први Устав, школе, музеје.

Упитан да прокоментарише то што појединцима из опозиције смета што је нови ауто-пут понео назив Милоша Обреновића, Вучић је казао да се не обазире на такве коментаре, јер, како наводи, „ако се обазирете на сваки каменчић на путу, онда до циља никада нећете стићи“.

„Смета им што ауто-пут носи назив Милоша Обреновића, смета им све што је вредно, да им не смета то, сметало би им нешто друго. Они би волели да се ауто-пут зове Е-763, како се иначе зове, то мени не значи ништа, али име Милоша Великог много значи“, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара на путу од Обреновца до Уба.

Председник је подсетио да је Милош Обреновић после пропасти Првог српског устанка остао уз свој народ, подигао Други српски устанак, донео први Устав – Сретењски устав, а осим тога, иако неписмен, оставио је школе, музеје…

„Због тога сам срећан и поносан што је нови ауто-пут добио назив по Милошу Обреновићу“, нагласио је.

Говорећи о новом ауто-путу, Вучић каже да је задовољан и захвалан људима који су радили да тај пут доживи финализацију – Министарству инфраструктуре, Министарству финансија, целој Влади Србије на челу са премијерком Аном Брнабић…

Истиче да је изградња путева тек почетак и најавио да ће 15. октобра бити отворен источни крак Коридора 10, од Ниша до Димитровграда, односно до Градине.

„То је велики део, важан за исток Србије и транзит, за привлачење Турака, Бугара и свих осталих из света да иду тим путем. Боримо са Румунима и Бугарима за туристе и путнике“, навео је Вучић.

Председник је подсетио да је данас са кинеским инвеститорима одржан добар састанак и да је потписан уговор за изградњу деонице Нови Београд – Сурчин, који ће пролазити поред Националног стадиона чија изградња, каже Вучић, почиње следеће године.

Следеће недеље, наводи Вучић, почиње изградња ауто-пута према Босни и Херцеговини, који ће радити турске компаније, а до краја септембра, каже председник, очекује почетак радова на изградњи Моравског коридора, који ће бити веза између Коридора 10 и Коридора 11.

До марта следеће године биће завршен пут Баточина – Крагујевац, чиме ће, каже Вучић, Крагујевац бити спојен са ауто-путем Милош Велики.

„Остаје изградња ауто-пута Београд – Зрењанин. Кинеске компаније показале су интересовање за ту изградњу. Затим ћемо радити Фрушкогорски коридор са мостом преко Ковина“, казао је Вучић.

Најавио је да ће се радити пут од Руме до Шапца и од Шапца до Лознице, пут од Словца до Ваљева, односно Лајковца, али и аутопут Пожаревац – Градиште, а затим и брза саобраћајница од Градишта ка Голупцу и Доњем Милановацу.

„Онда нам остаје најтежа и једна од најважнијих деоница која свима значи, то је према Црној Гори“, навео је Вучић.

Ваљево не сме да остане слепо црево, аутопут можда и пре Пожеге

Следеће године почеће изградња ауто-пута од Словца до Иверка, што ће значити пре свега грађанима Ваљева и околних места, најавио је Вучић.

Вучић је то рекао у разговору са глумцем Ненадом Јездићем током обиласка ауто-пута Милош Велики, који повезује Обреновац и Љиг, а који ће вечерас бити свечано пуштен у саобраћај.

Он је навео да ће ауто-пут значити много за живот људи у Ваљеву, Лајковцу, Убу, али и Осечини, Оглађеновцу…

Председник је истакао да ће на тај начин и Ваљево постати нови туристички центар.

„Ваљево не сме да остане слепо црево“, поручио је Вучић и додао да ће Ваљево можда и пре Пожеге добити аутопут, јер је то мања деоница и неће бити толико проблема са експропријацијом.

Говорећи о Осечини и Пецкој, Вучић је рекао да би требало урадити тунел према Љубовији, сто је важно и због спајања са Братунцем и Републиком Српском.

Председник је најавио и да ће 15. октобра бити отворено нових 84 километра ауто-пута од Ниша до Градине, те оценио да ће Србија да изгледа потпуно другачије након што путеви буду отворени.

Вучић је у разговору са глумцем Јездићем, који има имање у селу код Ваљева, рекао да Србија издвојила 200 милиона за село и да би требало омогућити пољопривредницима да живе од села.

„Нећемо од тога добити превише, ми као држава, падаће нам удео пољопривреде у БДП, рашће софтверска индустрија, IT сектор, али ће пољопривредници моћи да живе. Зато ћемо дати огромне субвенције“, рекао је Вучић.

Додао је и да у централној Србији има много земље која се не обрађује, те додао да ће држава дати субвенције да се она обрађује, да се на њој гаји стока…

Говорећи о комасацији, Вучић је рекао да ће 120 милиона евра бити уложено у то, али да ће прво морати да буде промењен Закон о наслеђивању.

„Ако бисмо сад извршили комасацију, за 30 година би морала нова“, рекао је Вучић.

Вучић је обишао и Оперативни центар за управљање саобраћајем на ауто-путу „Милош велики“, који се налази код Љига.

Мандић: Данас је Београд ближи Бару, Србија Црној Гори

Лидер опозиционог црногорског Демократског фронта Андрија Мандић оценио је данас да је отварање аутопута „Милош Велики“ историја не Србију, већ Србије и Црне Горе.

Мандић је, у изјави новинарима током обиласка новог аутопута, рекао да је од данас Београд ближи Бару, Србија ближа Црној Гори.

Упитан када ће Црна Гора изградити свој аутопут према Србији он је казао да би се у Црној Гори радовали да то може да буде већ сутра, али не може.

„Ово су сањале генерације грађана Црне Горе. Миграциони ток је ишао вековима из Црне Горе, а овај пут ће помоћи да најмање две Црне Горе које живе ван данашње Црне Горе почну да се враћају свом завичају. Ово је велика шанса“, констатовао је он.

Мандић је истакао да нови аутопут „Милош велики“ венчава Србију са Црном Гором, и свакако са морем.

Мандић је подсетио да је краљ Никола, након ослобођења Бара, рекао да је Црна Гора добила излаз на море, и да се тиме Србија венчава са морем.

„Данас ће овај пут бити део који ће венчати Србију са Црном Гором и свакако са морем. Верујем да ће Лука Бар и железничка пруга Београд-Бар бити главни ослонац за економски опоравак Црне Горе“, казао је он додајући да су се преци увек знали где треба да се ослоне и где треба да се крећу.

Изразио је жаљење што се у Црној Гори води антисрпска политика и што нико неће да каже да се гради аутопут Бар-Београд, већ говори само о Бар-Бољаре.

„Тај аутопут био би бесмислен ако се не настави тамо где је и главни пут Црне Горе ка Европи, а то је Београд“, истакао је Мандић.

Казао је да је веома срећан што може да буде део важног историјског тренутка, када Србија остварује још једну велику економску победу.

„Радујемо се јер знамо да то није само победа Србије, већ свих нас. Када су пре много деценија Србија и Црна Гора спајане железницом један наш чувени српски књижевних из Црне Горе дао је предлог да жели да финансира метар пруге који спаја Србију и Црну Гору. Ово није метар, већ имамо 100 километара аутопута који иде ка Црној Гори“, нагласио је Мандић.

Додик: Ауто-пут Милош Велики повезује Србију са РС

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик каже да верује да ће аутопут „Милош Велики“ привући инвестиције и омогућити људима да лакше комуницирају, као и да ће повезати Србе из Републике Српске са Београдом и Србијом.

„Надам се да ће овај ауто-пут привући инвестиције и омогућити људима да лакше комуницирају. Од Београда до Чачка је било потребно три и нешто сата, сада ће то бити смањено на мало више од сат времена, то је велика промена“, рекао је Додик.

Додик је рекао да ауто-пут води и у правцу Вишеграда и даље према Требињу, што је и релација на којој Срби у РС комуницирају са Београдом.

Он каже да је председник Вучић успео да одржи динамику изградње путева у Србији, те истакао да је Србима у РС важно да Србија напредује.

Он је навео и да та деоница треба да приближи не само Вишеград Београду, већ и Сарајево Београду.

Додик је нагласио да ће крајем месеца у Рачи почети изградња моста који би требало да буде део аутопута који ће повезати Бањалуку и Београд.

Грађани: Сваки нови пут остварење снова

Изградња и отварање аутопута „Милош Велики“, на деоници од Обреновца до Љига, веома је значајна јер ће растеретити саобраћај на Ибарској магистрали, кажу грађани Обреновца уочи вечерашњег пуштања у саобраћај те деонице и додају да је сваки нови пут остварење снова за све возаче.

„То је феноменална ствар. Свака част свима, а посебно општини Обреновац што је колико толико утицала на то да се тај пројекат заврши“, рекао је Слободан Јовић за Танјуг и истакао да ће време путовања бити значајно скраћено, као и да ће бити безбедније.

Отварањем деонице од Обреновца до Љига задовољна је и Мирјана Петровић која каже да је сваки нови пут без рупа остварење снова за све возаче.

„Најважније је што ће путовање новим аутопутем бити безбедније, само да буде још и осветљен. Ми имамо три електране у околини и Обреновац треба да сија као Лас Вегас“, рекла је она.

Њена суграђанка Босиљка Стефановић захвалила је председнику Србије Александру Вучићу на новом аутопуту јер је, како је истакла, све што он ради добро за грађане Србије.

Изразила је задовољство што ће, захваљујући новом аутопуту, време путовања бити значајно скраћено.

„То је веома значајно за све који путују, иду на море.

Већина моје родбине путује у Грчку. Свима срећан пут на новом путу“, додала је Босиљка.

Деоница аутопута од Обреновца до Љига дуга је 62,7 километара и значајно ће приближити Западну Србију и Београд пошто ће се од Обреновца до Чачка стизати за сат времена.

Трасу од Обреновца до Љига чине деонице Обреновац-Уб дужине 26,23 километара, Уб-Лајковац дужине 12,5 километара, где се због лошег квалитета приликом изградње део у укупној дужини од 2,5 км морао санирати, и Лајковац-Љиг дужине 23,98 километара.

Тако ће с деоницом Љиг-Прељина, која је већ у саобраћају, у саобрацајној функцији бити 103,06 км Аутопута Е-763 Београд – Јужни Јадран.

Деоница Обреновац-Љиг је пројектована за брзине од 130км/х, ширине је 28,4 метра с брзом, средњом и зауставном траком и чине је 42 моста и надвожњака, где је најдужи мост дугачак преко 580 метара, а на њој је безбедности ради и око 200 километара одбојне ограде.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ

KOMENTARI

TOPPRESS: 1
  • Sve je to lepo svaka cast za auto put i ostale puteve u srbiji,ali zasto ljudi odlaze preko to jest u inostranstvo da rade jer ovde nasi ljudi koji su dobili vlast da vode manje gradjevine daju ljudima minimalnu platu i niko ih nekontrolise rade kako oni hoce, mi srbi imamo i varioce i gradjevinare tesare keramicare i ostalo, i priznati u svetu ali nas sami nasi ljudi ponizavaju tako sto im je drzava omogucila da nasim investitorima daju prostora da rade sta oni hoce. To je ukratko pozz nemanja