Председник Александар Вучић изјавио је синоћ да је у Србији у децембру заустављена инфлација пошто је у овом месецу, према флеш процени, износила на међугодишњем нивоу исто као у новембру – 15,1 одсто.

„Расту плате, пензије и друго, а инфлација је заустављена, 15,1 одсто је флеш податак за децембар, који сам добио. То значи да је на истом нивоу као у новембру. Нема више раста инфлације. Очекујемо стагнацију још један месец и онда њен пад“, рекао је Вучић гостујући на Првој.

Истакао је да га највише брине ситуација око КиМ и други притисци.

„И ово што ће да нас малтретирају око Русије и свега другог, али то је већ уобичајено. Биће довољно и струје и гаса, свега ће бити да људи могу без бриге да чекају новогодишње празнике и Божић и славе. Неће бити зиме за Србију“, нагласио је Вучић.

Додао је да су код нас најтоплији станови у Европи и да ће се тако и наставити.

„Све ће бити у реду и људи не морају да брину по том питању, уколико успемо да сачувамо мир и стабилност на КиМ“, поручио је Вучић.

Приходи државе већи од планираних, дефицит само 3,3 одсто

Председник је изјавио да има одличне вести када је реч о приходима државе, јер су већи од очекиваних, као и да је дефицит буџета само 3,3 одсто.

Он је рекао да је толики дефицит само због ванредних давања за енергенте, иначе не би ни било дефицита.

„Одличне су вести, данас смо добили податке о приходима од ПДВ-а, акцизе и царине и за 1,1 до 1,4 милијарду више, пошто ћемо ујутру добити коначне резултате“, навео је Вучић.

Поручио је да ће Србија имати довољно и струје и гаса и свега другог.

„Био сам скептик до данас, а сада да нам укинете све, имаћемо свега довољно. Обезбедили смо се на време, предстоји велика битка у наредној години за енергенте, храну и воду. Ниво Дунава ће да пада и морамо да купујемо барже, које ће да имају газ до 1,4 метра“, казао је Вучић.

Он је истакао да се у европским земљама свуда затварају многе фабрике, док се код нас отварају.

„Купила је НБС нето милијарду евра у време рата у Украјини, честитам им, добро стојимо, имамо злата доста. Јавни дуг нам је на ниском ниво од око 55 одсто БДП-а и бољи него у више од 92 одсто земаља ЕУ“, истакао је Вучић.

Моја професионална жеља је да имамо више деце у Србији

Председник Србије пожелео је грађанима Србије добро здравље, а да економски напредак буде још бржи.

Вучић је за Нову годину пожелео и да плате и пензије још брже расту указујући да то зависи од рада и да не пада са неба.

Пожелео је и да се сачува мир, а Србима на Косову и Метохији је пожелео да опстану, остану, сачувају наше име и презиме, наша огњишта.

„Ми ћемо увек бити уз њих и то није политичка парола и то су овога пута видели. Наш одговор, у смислу напретка економије и у смислу опстанка нашег народа и у Републици Српској, Црној Гори и на КиМ, је нема предаје. Срећна вам Нова година“, поручио је председник.

Према његовим речима, његова лична жеља је да му деца буду жива и здрава, а професионална, уз све што је рекао, да буде више деце у Србији.

ТопПрес/ Извор: Танјуг