foto ilustracija, profimedia, alamyfoto ilustracija, profimedia, alamy

Венчање у цркви постало је популарно у Србији последњих деценија. Међутим, све учесталије постаје и потреба да црква изда потврду о разводу брака. Због чега се то дешава и да ли је могуће венчати се по други пут, објаснио нам је свештеник Јова

РАЗВОД

Раније није било могуће развести се у цркви, али сада ова верска институција то чини. Бивши супружници на крају добијају обичан папир који је потписао патријарх, епископ или свештеник из епархије.

– Свештеник ће на све начине покушати да помири брачни пар како до развод не би дошло. Ипак, ако је ситуација озбиљна, ако је у питању насиље, нетрпељивост, неподношљивост или неки други разлог, онда се брак ипак поништава – испричао је за наш портал свештеник Јова.

Потребно је да свештеник направи одређене административне процедуре и доставља их црквеном суду епархије са предлогом да се црквени брак поништи.

Обавезно се мора приложити и документација о грађанском разводу.Сваки десети брак склопљен у цркви, буде и прекинут. А број оних који добију потврду од цркве о разводу, разликује се од епархије до епархије, али је све чешћа појава.

Најчешћи разлози за развод брака пред црквеним прописима су прељуба, злобно напуштање, или довођење у опасност брачног друга, отпадништво од вере. О свему томе одлучује црквени суд који одређује чија је кривица и прописује му меру којом више нема право да се венча у цркви.

Они који се разведу на овај начин, могу да стану пред олтар још само три пута.

ВЕНЧАЊЕ У ЦРКВИ ПО ДРУГИ ПУТ

Досадашње искуство показује да се цркви са оваквим захтевом обраћају најчешће они који желе да склопе црквени брак с новим партнером.

– Могуће је склапање прака и након развода. Ипак, постоји забрана коју прописује епископ као надлежни. Муж и жена једно време неће моћи да се венчају за другог изабраника – истакао је свештеник Јова.

Када прође период забране мушкарац или жена могу опет да се венчају у цркви, али су молба и благослов од епископа обавезни.Ипак, постоје случајеви када није могуће још једно склапање брака.

– Ако се муж разводи од жене јер је заволео другу, црква му као кривцу за разлаз, неће дозволити да се још једном ожени пред олтаром – истиче свештеник.

Нико од верских главешина не гледа благонаклоно на раскид брака, али су свесни да се времена мењају и да је све боље од насиља и нетрпељивости.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/ Кристина Безбрадица