Топола – У школама општине Топола данас је обележен Савиндан, школска слава и празник Српске православне цркве.  Овогодишње обележавање Светог Саве  прошло је без уобичајених свечаности уз поштовање прописаних мера заштите од вируса корона.

„Данас је у свим нашим школама, у Доњој Шаторњи, Пласковцу, Винчи, Блазнави, Јарменовцима, Доњој Трешњевици обележена слава у складу са важећим епидемиолошким мерама. Овогодишњи славари у присуству запослених, ученика, свештеника и наших вероучитеља учинили су да славу испоштујемо и обележимо на свечан и достојанствен начин. У нашим издвојеним одељењима презентоване су и краће приредбе које су изводили наши ученици. Уређени су школски панои, изложени најбољи ликовни и литерарни радови и презентоване презентације о животу, раду и значају нашег Светог Саве“, рекла је за ТопПрес директорка ОШ „Живко Томић“, Марија Обрадовић.

Обележавање Светог Саве у Доњој Шаторњи, фото: ТопПрес

Она је исказала захвалност домаћинима славе који су уз поштовање прописаних мера обележили данашњу славу.

Иначе,  Свети Сава је установљен за школску славу  2. јануара 1840. године. У одлуци Попечитељског просвјештенија, представници државне и црквене власти прописали су да се Свети Сава проглашава за патрона свих наших школа и да се од тада 14/27. јануара у свим школама најсвечаније прославља.

ТопПрес

Савиндан у школи у Јарменовцима, фото: ТопПрес
Ликовни радови на тему Светог Саве, фото: ТопПрес