Водеће светске новинске агенције пренеле су под ознаком хитно вест о прелиминарним резултатима избора у Србији, уз нагласак да је председник Србије Александар Вучић на путу да победи у првом кругу, јер има довољну већину.

Светске агенције извештавају и о парламентарним изборима, наводећи да ће СНС имати највише места у републичкој скупштини.

Ројтерс наводи да „Српска напредна странка највероватније неће моћи сама да формира већину у парламенту, па ће тражити партнерску владу“.

Вучић се, додаје Ројтерс, кандидовао за нови петогодишњи мандат уз обећање о миру и стабилности, у време када је Русија напала Украјину, што је „ставило Србију под притисак од Запада, да бира између традиционалних веза са Москвом и аспирација да уђе у ЕУ“.

Ројтерс је цитирао Вучићеве речи да ће Србија остати војно неутрална и да ће одржати курс ка Европској унији, али и да ће одржати пријатељске односе са Русијом.

Наводе и да Кремљ подржава супротстављање Београда независности Косова тако што блокира чланство Приштине у УН. Иако је Србија подржала резолуцију УН којом се осуђује руски напад на Украјину, Ројтерс примећује да је одбила да уведе санкције Москви.

Амерички Асошиејтед Прес се осврнуо на изборе у Београду, наводећи речи аналитичара који кажу да опозиција има шансу да победи у главном граду.

„Опозиционе групе углавном су се уздржавале од јавног залагања за оштрију линију према Москви“, навео је АП, уз констатацију да Русија подржава Србију по питању Косова.

АП наводи да је Вучић, који се хвали блиским односима са Путином, покушао себе да прикаже као гарант стабилности у време немира у Европи због руског напада на Украјину.

Руска новинска агенција РИА Новости ставила је акценат на изјаву српског председника да ће Србија настојати да одржи партнерске и пријатељске односе са Русијом, као и да ће остати војно неутрална.

Агенција ТАС С је цитирала Ипсос и Цесид да је Вуцић освојио 59,8 одсто гласова према прелиминарним резултатима, и такође се осврће на Вучићеве рећи да ће Београд наставити да тежи ка чланству у ЕУ, али ће и одржавати односе са својим пријатељима.

Вест о победи Вучића пренеле су италијанска АНСА, кинеска Синхуа, француски АФП.

ТопПрес/ Извор: Танјуг