Светски дан добровољних давалаца крви

Светски дан добровољних давалаца крви

Светски дан добровољних давалаца крви обележава се данас, у циљу подизања свести грађана о важности добровољног и редовног давања крви.

Овогодишњи слоган је „Нека свако срце куца“, а посебан фокус овогодишње кампање и Светског дана добровољних давалаца крви је улога младих у обезбеђивању сигурних резерви крви.

Институт за трансфузију крви Србије је позвао грађане да овај дан обележе давањем крви и нагласио да су добровољни даваоци који редовно дају крв од неизмерне важности да би се обезбедила крв за све којима је она једини лек.

Како се наводи на сајту Института, током пандемије корона вируса, упркос ограниченом кретању и великом броју оболелих особа, многи даваоци крви су наставили да донирају крв и компоненте крви и помогли да тај тежак период заједно превазиђемо.

Национално удружење родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР) и Завод за трансфузију крви у Нишу заједно ће обележити Светски дан добровољних давалаца крви.

Најављено је да ће у Заводу за трансфузију крви у Нишу од 7 до 19 часова бити организована акција добровољног давања крви, док ће НУРДОР-ова акција са волонтерима бити одржана од 10 до 14 часова.

У НУРДОР-у наводе да у Србији од 100 људи који могу бити добровољни даваоци, свега троје да крв, а да залихе крви којим здравствене установе располажу често нису довољне да у сваком тренутку покрију потребе.

Светска здравствена организација је 2005. године одредила 14. јун као дан којим захваљује свим добровољним даваоцима крви и подстиче људе да дају крв.

Обележава се на дан када је рођен аустријски биолог Карл Ландштајнер (1868-1943), који је заслужан за откриће крвних група код човека, за шта је 1930. године добио Нобелову награду.

Италија је ове године домаћин Светског дана добровољних давалаца крви и у Риму ће се одиграти централни догадај 14. јуна.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI