Горњи Милановац – Много је манифестација, али само једна на којој се спремају специјалитети од тестиса жовотиња. Муд(р)ијада се у Шумадији одржава још од 2004 године и представља јединствено такмичење у свету, стога своје снаге на њој осим домаћих одмеравају и страни кувари. У далекој Америци постоји манифестација на којој се кувају бели бубрези али само од бика, на овој српској добро дошли су ови специјални комади меса од свих животиња. Неретко се у шерпама за гулаш нађу и тестиси од коња или свиње. Јако је важно како се такмичари прво припремају, а затим и спремају овај деликатес.

„Најбоље је спремати јело од говеђих тестиса, јер немају никакву арому нити шмек, могу одмах на роштиљ. Од других животиња прво морају да преноће у сирћету па тек онда да се спремају. Најбољи за гулаш су тестиси од коња, али се она ретко могу наћи. Оно што је најважније јесте начин како се спремају, а кад све буде завршено то буду изузетни и јединствени деликатеси“, рекао је за РИНУ Милорад Вукајловић који је већ неколико пута побеђивао на овом специфичном светском такмичењу, а сада је припремио и један иновативан специјалитет.

„У питању је мусака од тестиса, главни састојци су патлиџан, месо и печурке. Биће то преукусно“, каже Милорад.

Фото: РИНА

Стручни жири који оцењује такмичаре увек буде пред веома тешком одлуком, јер сваки гулаш буде „прсте да полижеш“. Три критеријума која су најважнија да би победили на Муд(р)ијади јесу да тестиси током кувања задрже свој облик, да имају одговарјућу боју и наравно фантастичан укус.

„Бели бубрези су наделко позанати као најбољи афродизијак на свету. То се проверило на много примера у пракси, и заиста функционише“, додао је један од такмичара.

Идеја о настанку ове јединствене манифестације развила се захвљујући Љубомиру Еровићу из Горњег Милановца, који је направио јединствен бренд о ком су брујали и светски медији. Након његове смрти 2019. године традицију је наставила његова кћерка Јована. Овогодишња Мудријада одржана је у селу Луњевица код Горњег Милановца.

„Манифестација живи пуних 18 година и то је заиста велики успех, за њу се чуло у читавом свету и до сада су се у спремању белих бубрега овде у Шумадији опробале екипе из Америке, Аустралије, Финске.. ове године имамо госте из Албаније и Бугарске. Сви су овде са циљем да се лепо дружимо и уживамо у доброј атмосфери и наравно одличним гастрономским специјалитетима. Током свих ових година имали смо заиста фасцинатнте примерке, јер су такмичари овде доносили чак и беле бубреге од вилиног коњица и ајкуле“, рекла је организаторка овог јединственог догађаја у свету Јована Еровић.

Фото: РИНА

Светско првенство у спремању тестиса окупља такмичарске групе сачињене од пријатеља рекреативаца, па све до професионалних кувара. Сваку екипу чини најмање три члана, а у шерпама се може наћи само месо белих бубрега. Ко спреми најбољи гулаш добија необичну главну награду. У њихове руке иде дрвена скулптура мушкарца са ерекцијом, која се из руке у руку преноси победнику сваке године.

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА