foto tanjug dragan kujundzicfoto tanjug dragan kujundzic

Сви студенти старији од 26 година, било да су одужили или касније уписали студије, мораће да сачувају своје живце приликом регулисања неких неопходних папира, попут здравственог осигурања или Бус Плус повластице.

ПУТ ДО ЗДРАВСТВЕНЕ КЊИЖИЦЕ

Здравствено осигурање за редовне студенте уређује се Законом о здравственом осигурању; здравствено осигурање студената преко факултета, тј оно које стичете статусом студента, ваше је право до краја школовања, а најкасније до навршене 26. године. По завршетку студија, или након што напуните 26 година, губите право на студентско здравствено осигурање или да будете осигурани преко родитеља.

Уколико имате више од 26 година, а запослени сте преко студентске задруге, имате право на здравствено осигурање до тридесете године – докле је и могуће и радити преко задруге

За здравствено осигурање за студенте преко 26 година потребна су ова документа:

Важећа лична карта – фотокопија или очитана биометријска лична карта/ потврда о пребивалишту од МУП ако немате личну карту или потврда о привременом боравку за странца; Изјава о приходима изнад цензуса или Потврда са факултета за студенте старије од 26 година или Решење о неплаћеном одсуству или решење АПР о привременој одјави обављања делатности за предузетнике; фотокопија радне књижице – оригинал на увид.

Цензус за бесплатно здравствено осигурање прописује максималан износ месечне плате који прима неко из домаћинства; ово право не може остварити уколико неко из породице прима више од прописаног износа.

БУС ПЛУС ЗА НЕЗАПОСЛЕНЕ ИЛИ ИПАК ЗАПОСЛЕНЕ

Када је реч о Бус Плус повластици, за студенте старије од 26 година потребна је потврда да сте незапослени пошто немате право на студентску поцластицу. Е тада долази до компликација. Да бисте добили ту потврду, потребно је да се региструјете као незапослено лице у Националној служби за запошљавање.

Међутим, да бисте се пријавили потребна вам је оригинал диплома завршене средње школе или гимназије, а она се узима са факултета тек након дипломирања. Преостају вам две опције, да замолите на факултету да вам „позајме“ диплому или да купите Бус Плус повластицу за запослене по скоро тродупло већој цени. Одлука је на вама.

Ипак, студенти медицинског факултета, имају право на Бус Плус повластице до 28. године.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/ Србија Данас