Председник Србије Александар Вучић честитао је представницима Народне скупштине на донетим законима и ребалансу буџета и нагласио да Србија има неупоредиво боље стање у буџету него што је то планирано и очекивано, и најавио да ће сви пензионери у Србији крајем новембра добити 20.000 динара.

„Срећан сам што сам потписао важне и добре законе, добар ребаланс и важне законе за лечење наше деце. Ми имамо неупоредиво повољније стање у буџету него што смо очекивали и планирали, и то је за нас од великог значаја. У првом делу трећег квартала и по свим параметрима од индустријске, пољопривредне производње, грађевинарства па и услуга ми верујемо да ћемо успети да дођемо до стопе раста БДП веће од 2,5 одсто у овој години, упркос лошијем почетку године уз безброј проблема са којима смо се суочавали“, рекао је председник.

Вучић је објаснио да ће то омогућити и смањење стопе јавног дуга на крају године на тачно 50, 51 или 52 одсто и ништа преко тога, што је, како је рекао за нашу земљу изузетно важно, посебно да по том питању будемо бољи од највећег броја земаља ЕУ и региона.

„Поздрављам одлуку да минимална цена рада буде 402 евра, то је највиша у српској историји, истовремено за оне незналице који говоре `замислите како нас убеђују да постоје негативне стране минималца` – па наравно да постоје, само што ви ништа не знате о економији. Наравно да постоје, изгубићемо један део радно интензивних предузећа зато што ће ићи у земље у којима су много нижи минималци, али ћемо наставити да привлачимо капитално интензивна предузећа“, рекао је Вучић.

Председник је истакао да је стопа незапослености поново на најнижем нивоу – тачније 9,6 одсто и нагласио да су то те добре и важне ствари, међутим додао да економија увек зависи од политике и од дисциплинованости, одговорности.

„У складу са тим имам нешто што ће обрадовати 1.646.000 пензионера – као што знате ми идемо на повећање пензија од 1. октобра, затим и од 1. јануара али, ми смо донели одлуку да између 25. новембра и 5. децембра исплатимо по 20.000 динара сваком пензионеру. Сваки пензионер мимо овог повећања од преко 21 одсто добиће додатних 20.000 динара и ја мислим да ће то посебно обрадовати пензионере са нижим пензијама“, најавио је председник.

Вучић је рекао да ће за то бити издвојен огроман новац, односно да је реч о трошку за државу од 285 милиона евра.

„Велики новац, верујем да ћемо на тај начин не само исправити све неправде кад `пензије нису пратиле плате` већ показати колика је наша брига према пензионерима и показати шта је то што држава може да врати својим грађанима када се понаша одговорно“, рекао је председник.

Вучић: Пензионерима 20.000 једнократне помоћи између 25. новембра и 5. децембра

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће између 25. новембра и 5. децемба свим пензионерима бити исплаћено по 20.000 динара и додао да за грађане поред тога има још неколико добрих вести које се између осталог односе на стање у буџету и минималну цену рада која ће бити на највишем историјском нивоу.

„Мислим да ће вест о једнократној помоћи посебно обрадовати пензионере са нижим пензијама, некима је то половина, некима четвртина… то је огроман новац“, рекао је Вучић и прецизирао да је то 285 милиона евра трошак за државу.

„То је велики новац, али верујем да ћемо на тај начин исправити, не само све неправде где пензије нису пратиле плате, већ показати колика је наша брига према пензионерима и шта држава може да врати грађанима када се држава понаша одговорно, поштено и паметно“, рекао је Вучић.

Председник је рекао да је дошао да саопшти неколико добрих вести, а прва је да имамо неупоредиво боље стање у бужету него што смо очекивали.

„У првом делу трећег квартала и по свим параметрима од индустријске, пољопривредне производње, у области грађевинарству, па и услуга … верујемо да ће успети до стопе раста БДП веће од 2,5 одсто, упркос лошијем почетку године уз безброј проблема са којима смо се суочавали што ће смањити стопу јавног дуга на тачно 50, 51 или 52 одсто, што је за нашу земљу. Значајно је да и по томе питању будемо неупредиво бољи о највећег броја земаља ЕУ и региона“, рекао је Вучић.

Он је такође поздравио одлуку да минимална цена рада буде 402 евра, „највиша у српској историји“.

Председник је рекао да незналицама по порталима поручује да зна да ће то утицати на то да изгубимо део радно интензивних предузећа која ће отићи у земље са нижим минималцем, али ћемо наставити да привлачимо капитално интензивна предузећа.

Стопа незапослености је на најнижем нивоу 9.6 одсто, рекао је он и додао да економија увек зависи од политике, од наше дисциплинованости и одговорности.

Као важно Вучић је навео и чињеницу да је ниво инвестиција за првих осам месеци две милијарде и 753 милиона евра.

„Верујем да ћемо превазићи четири милијарде ове године и по томе бити највећи у региону“, рекао је он.

ТопПрес/ Извор: Танјуг