Министарство пољопривреде саопштило је да ће на основу допуне одлуке о ограничавању цена, коју је данас донела Влада Србије, доћи до снижавања цена свињског меса од 150 до 218 динара по килограму, те да је на 10 посто ограничена маржа при продаји пилећег меса.

„Донетом одлуком доћи ће до снижавања цене у односу на просечне цене у продавницама и то свињске плећке за 173 динара по килограму, свињског врата за 218 динара по килограму и свињске слабине за 150 динара по килограму, док ће истовремено доћи и до нивелације цене свињског бута“, наводи Министарство.

Наводи се и да је одлучено да се висина марже при продаји пилећег меса ограничи на максимално 10 процената.

Влада Републике Србије данас је допунила одлуку о ограничењу висине цена основних животних намирница и то у делу који се односи на цене свињског меса, као и на ограничење марже при продаји пилећег меса.

Ђаковић: Ограничавање цена добра мера

Саветник министра пољопривреде Горан Ђаковић изјавио је данас за Танјуг да је ограничавање цене свих категорија свињског меса добра мера, јер не ограничава цене произвођача и кланичара, већ трговачке марже.

„Са једне страна се чува стандард грађана, а са друге стране неће утицати на цене пољопривредних производа, а такође ни прерађивачки капацитети овде неће имати проблеме“, рекао је Ђаковић.

Објаснио је да је ова мера донета са циљем да се ограничи маржа и да се прошири са ограничење цене свињског бута на све остале категорије свињског меса, како не би дошло до различитих манипулација у трговинама.

Он је оценио да ова одлука неће довести до несташице меса у продавницама.

„А са друге стране важно је нагласити да ово апсолутно неће утицати на пољопривредне произвођаче и да су они сигурни што се тиче цена, које су ових дана јако добре када говоримо о свињама, говедима али и пилећем месу. Код пилећег меса није дошло до ограничења цена, већ само марже, зато што је цена пилетине већ сада у паду“, рекао је Ђаковић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг