Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је јутрос да се Србија са инфлацијом од 9,1 одсто налази на зачељу Европе и да рате стамбених динарских кредита могу да порасту између 45 и 250 динара, зависно од износа и дужине отплате кредита, и не очекује ни нагла повећања рата за кредите у еврима.

Табаковић је гостујући на РТС-у рекла да нам је, када је реч о инфлацији, слична Мађарска, док Литванија, Пољска, Чешка имају двоцифрену инфлацију.

„Оваква инфлација није срећа и случајност већ резултат рада. Ми смо одбрамбене механизне градили када је то било могуће, па је од 2017. до 2019. Србија купила пет милијарди евра, што је било довољно да и у пандемији продамо 1,1 милијаду и задржимо стабилност, а 2021. смо поново куповали“, рекла је Табаковић.

Казала је да када су се спојиле три кризе, незавршена пандемија, енергетска криза и рат у Украјини, Србија је имала чиме да одржи релативну стабилност курса.

Гувернер НБС је истакла да је само у марту на одбрану динара потрошено милијарду и 160 милиона евра.

„Наследила сам нето резерве 5,5 милијарди и иако смо у марту највише интервенисали, ми и даље имамо девизне нето резерве 11,6 милијарди, више него двоструко него што сам наследила, што је 14,3 милијарде бруто“, објаснила је Таваковић.

Напоменула је да је Србија имала седам година ниске, стабилне инфлације и девет година стабилног курса, али да није лако предвидети шта ће се даље дешавати.

Указала је да грађани осећају „увезену инфлацију“, али да НБС може да гарантује стабилност и саветовала грађанима да не би требало да купују евре.

„Грађани би требало да штеде у динарима, јер је то економска рачуница, а све рачунице које ми дајемо то показују“, напоменула је Табаковић.

Подсетила је да, док су цене енергената свуда расле, негде чак и преко 40 посто, у Србији су цене најмање повећане.

Говорећи о замрзавању цена неких основних животних намирница, гувернер НБС је рекла да је циљ ове мере брига о људима и да се најугроженијима омогући да могу да купе основне намирнице.

„Произвођачи се жале да губе на тим намирницама. Међутим, не могу да кажу да губе, јер ће они то надоместе на другим производима“, рекла је Табаковић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ