Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић истакла је да чак 70 одсто укупне инфлације у марту код нас потиче од цена хране и енергената, а да се успоравање инфлације очекује од половине године.

У ауторском тексту за „Српски телеграф“ она је навела да се у Србији као и у другим земљама од августа прошле године бележи раст инфлације.

„Кључан разлог због ког се инфлација налази на том нивоу јесу цене енергената, као и цене хране. Оне су у целом свету на високом нивоу и зато је код нас у великој мери реч о увезеној инфлацији“, оценила је она.

Додала је да се према тренутним пројекцијама НБС очекује да ће се до краја другог тромесечја међугодишња инфлација кретати око тренутног нивоа да би у другом делу године почела да опада.

„На успоравање инфлације требало би да утиче смањење цена хране. Ту очекујемо утицај нове пољопривредне сезоне која би, поред цена непрерађене хране (воћа, поврћа и меса), требало да доведе и до смањења цена кукуруза, пшенице, сунцокрета и соје, који су важни улазни трошкови у производњи прерађене хране“, навела је она.

Табаковић је додала да НБС има чиме да одржи релативну стабилност девизног курса која је најзначајнија, као сидро које одржава и ниску инфлацију, односно онај њен део на који НБС може да утиче.

„Већ готово деценију за нас та стабилност нема алтернативу. О томе сведочи чињеница да су и током претходне дуже од две године промене курса динара у односу на евро на другој децимали. Управо та стабилност нам даје основ да охрабримо наше грађане да и у кризним временима остану одмерени и уздрже се од импулсивне потрошње и исхитрених одлука – као што је и конверзија динарске штедње у стране валуте“, поручила је она.

Гувернерка је истакла да су један од важних фактора стабилности на девизном тржишту и високе девизне резерве.

Навела је да је упркос пандемији и сукобима у Украјини, што је изазвало повећан увоз нафте и гаса када је НБС продавала девизе, централна банка у периоду од пет година и даље нето купац девиза у износу од преко две милијарде евра.

„Подаци говоре да смо одржали стабилност у периоду свих криза, а није их било мало, укључујући и овај период до сада незапамћених притисака на домаћем девизном тржишту. Прекомерна тражња и у мењачницама и у продавницама и на бензинским станицама ствара непотребне притиске и не иде у прилог никоме“, поручила је гувернерка.

Она истиче и да је показано да нема потребе за страхом, јер су држава и људи који је воде показали да заиста чине све да грађани Србије кризу најмање осете.

НБС: Похвале Сртбији на пролећном заседању ММФ

Народна банка Србије (НБС) саопштила је да је током састанака на Пролећном заседању Међународног монетарног фонда и Групације Светске банке, добила похвале за резултате током криза и оцену да средњорочни изгледи Србије остају повољни.

Делегација на челу са гувернером Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, уз учешће амбасадора у САД Марка Ђурића, састала се са високим представницима ММФ и СБ, као и с представницима великог броја инвеститора.

Кључне оцене дате су током састанака са замеником генералног директора ММФ-а Бо Лијем, и директором Сектора за Европу ММФ-а Алфредом Камером, делегација се састала са тимом ММФ-а за Србију, а важни разговори вођени су и на састанцима Међународног монетарног и финансијског комитета и Заједничког комитета за развој, у оквиру Конституенце Швајцарске.

„Високи званичници Међународног монетарног фонда похвалили су власти у Србији за одличне резултате постигнуте и у условима великих шокова“, саопштила је НБС.

Истичу се оцене да је српска привреда одлично спроведена кроз пандемију COVID-19, те да је још једном потврђено да има добар систем управљања у кризним ситуацијама.

Издвојена је и оцена да је у 2021. фискални резултат био бољи од очекиваног, те да је и у актуелним условима у Србији очувана стабилност курса динара и финансијског сектора.

Оцењено је и да је НБС брзо и ефикасно одговорила како би се спречило преливање екстерних шокова на домаћи банкарски систем, који је добро капитализован и ликвидан.

„Посебно је похваљено и брзо окончање трансакције којом је Сбербанка Србија постала део јаке домаће банкарске групе с високом капитализованошћу и снажном позицијом ликвидности“, наводи НБС.

Централна банка Србије додаје и да је с обзиром на све што је на макроекономском плану урађено до пандемије, као и на брз и ефикасан одговор на ризике с глобалног тржишта, оцењено је „да средњорочни изгледи Србије остају повољни“.

Табаковић је информисала високе званичнике ММФ о исходу априлских председничких избора и чињеници да је председник Александар Вучић добио огромну подршку народа, упркос тешкој актуелној глобалној ситуацији.

Он је подвукла да ће добро одмерена политика председника Вучића који је посвећен свим активностима које су значајне за стабилност и раст Србије, уз наставак пуне координације свих политика, омогућити максимум повољних услова пословања у Србији, и истакла да да стабилност нема алтернативу.

Ђурић је указао да Србија увек бира пут сарадње, те да учешћем у иницијативи „Отворени Балкан“ Србија недвосмислено потврђује своје опредељење за сарадњу и просперитет региона.

Додао је да се то потврђује и у актуелним условима када Србија обезбеђује неке од производа који су дефицитарни у земљама у региону.

ТопПрес/ Извор: Танјуг