foto=printskrin-telegraf-tanjug

Такмичење у спремању гулаша, популарна „Гулашијада 2018“, одржано је данас у Угљареву код Трстеника.

На трећој по реду манифестацији, окупило се близу 80 такмичара из овог и других крајева Србије, а било је оних који су дошли чак из Немачке. Кувари су уживали поред својих котлића, углавном не желећи да одају тајне спремања овог јела.

Миломир Ђуровић из Грачаца код Врњачке Бање каже за Тањуг да су за добар гулаш потребни добро месо и кулинарско мајсторство.

– Кувари своје тајне углавном чувају за себе. Али, зато оцену за укус остављају свима који га пробају. Јер гулаш мора да има све оне особине, које ће дегустатора оставити без текста – рекао је Ђуровић.

Загорка Мутавџић из Врњачке Бање открила нам је део тајне спремања доброг гулаша. Она каже да тајна лежи у динстању.

– Потребно је лепо месо које треба само да се ређа, доста лука и зачина по вољи. Ништа друго. И гулаш се не кува, него се динста у том луку. Не налива се, и то је једино што је добро за гулаш. Све остало је према укусу – казала је Загорка.

Александар Ћирић, председник општине Трстеник каже да они током године организују велики број манифестација, које имају културно-традиционални карактер, и да је овогодишња „Гулашијада“ у Угљареву, управо једна од таквих.

– Осим очувања традиције, циљ нам је и да се људи окупе и друже. А та позитивна енергија се сутра може искористити у развијању друштвених активности. Све то општина Трстеник жели да сачува и надогради. Гулашијада је добра манифестација са којом промовишемо овај крај и улагаћемо и даље у њу како би се она развијала – рекао је Ћирић.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/Танјуг