Први корак у увођењу информационог система еАграр почеће 16. јануара, када ће пољопривредни произвођачи моћи у поштама, филијалама трезора и пољопривредним стручним службама да узимају свој еИД број, изјавила је данас Танјугу министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић.

„Овај број је заправо идентификациони лични број и он је први корак у регистру. Касније ћемо ићи са даљим корацима у регистровању и најављивати их на време, како који буде долазио на ред“, навела је министарка Јелена Танасковић.

Додала је да су због своје распрострањености по целој Србији, поште најприступачније и пољопривредницима најзгодније за обављање овог посла.

Информациони систем еАграр, који ће са радом почети на пролеће, уводи се у циљу модернизације и убрзања процеса уписа података, промене података у Регистру пољопривредних газдинстава (РПГ), као и одобравања и исплате подстицаја у пољопривреди.

Он ће, између осталог, омогућити онлајн регистрацију пољопривредних газдинстава (ПГ), приступ и управљење подацима о свом ПГ преко портала на дневном нивоу од стране пољопривредника, затим онлајн подношење захтева за упис, измене и брисање података из РПГ-а и захтева за подстицаје у пољопривреди.

На овај начин ће се штедети време код обраде захтева због увођења аутоматске провере формалних услова захтева, као и електронске обраде захтева а подстицаји ће се брже одобравати и исплаћивати.

ТопПрес/ Извор: Танјуг