Споразум о слободној трговини са Кином је веома важан за Србију, а када је реч о пољопривредним производима чак 60 одсто нашег извоза, царине ће бити ослобођено већ у првој години ступања на снагу овог споразума, изјавила је министарка пољопривреде Јелена Танасковић.

„Колико је то битно показују чињенице да ће плаћања царине бити ослобођени произвођачи јабуке, вишања, шљива, свињског меса, говеђе коже и пива, а у другом сегменту за пет година ту ће ући и произвођачи вина и ракије, рекла је министарка Танасковић за Танјуг.

Међу производима који ће одмах по ступању споразума на снагу бити ослобођени плаћања царине су и брескве, лубенице, суво грожђе, семенска раж, јечам, овас, семе сунцокрета, семе уљане репице, руже, сушено махунасто поврће, кисели краставци.

Без царине ће се извозити и кукуруз шећерац, свињска маст, пастрмка и шаран, прерађевине и конзервирани производи од меса, кобасичарски производи, конзервирано поврће, џемови, минерална и природна вода, пиво, свеже и сушено биље за индустријску сврху.

У року од пет година, категорија А5, која чини 16 одсто укупне размене, биће укинуте царине на производе као што су шампањац и пенушава вина, вина у паковању од два литра, остала ферментисана пића, кромпир, парадајз, црни и бели лук, купус, крушке, грожђе, диње, плави патлиџан, свежа слатка паприка, шаргарепа, махунасто поврће, спанаћ, бундева, тартуфи, супе, чорбе, жваке, сокови од јабуке и друго.

ТопПрес/ Извор: Танјуг