Идеја измена Закона о подстицајима у пољопривреди јесте да администрација буде брза како би пољопривредна средства била доступнија пољопривредницима, рекла је данас министарка пољопривреде Јелена Танасковић и најавила да ће се то доказати већ 24. априла када почиње исплата субвенција по хектару, за шта је јавни позив расписан 7. априла.

Мислим да се никада није десило да исплата крене тако брзо по расписивању јавног позива, рекла је она на јавном слушању предлога овог Закона у Скупштини Србије који је одржан у организацији матичног Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду.

До предлога за јавно слушање дошло је после разговора председника Скупштине Србије Владимира Орлића са представницима пољопривредних удружења који су наводили да није било јавне расправе о предложеним решењима.

Танасковић је објаснила да су у припреми измена обављене консултације а да није било обавезе спровођења јавне расправе јер је рађено мање од 50 одсто измена закона.

Према њеним речима, идеје увођења е-аграра, поред брзине администрације, јесу и транспарентност и да министарство има све неопходне информације на једном месту како би адекватније могло да обавља контролу, управља средствима и да реагује у складу са специфичним потребама сваког региона у Србији.

Уз увођење е-аграра, мењамо још неколико ствари како бисмо били позитивнији. Тако је до сада за субвенције по хектару за биљну производњу било фиксно 6.000 динара а сада кажемо да је минимално 6.000 динара плус 3.000 динара регреса. Субвенција за млеко је била фиксно седам динара по литру, а сада смо рекли да је минимално 10 динара по литру, па ће ове године бити 15 динара по литру, рекла је Танасковић.

Додала је да је нађено и решење за проблем који су до сада имали администрација и пољопривредници у случају смрти носиоца газдинства.

То решење, објаснила је она, гласи да ако у року од 30 дана од смрти носиоца газдинства, члан газдинсва настави да ради на имању, сматра се да је он преузео газдинство.

ТопПрес/ Извор: Танјуг