Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић састала се  у Влади Србије са представницима седам удружења пољопривредних произвођача и образложила на који начин су реализоване мере договорене у мају те саопштила да је до сада исплаћено 95 одсто субвенција.

Споразум о међусобној сарадњи потписан је у мају ове године, а Министарство је пољопривредницима упутило позив на овај састанак како би заједнички размотрили све што је реализовано до сада. Танасковић је објаснила да су исплаћени сви уредни и комплетни захтеви, а нису исплаћени само захтеви који су тренутно на допуни те да ће они бити брзо решени.

Танасковић је прецизирала да су све тачке споразума које су биле планиране за ову годину до сада испуњене, а то се односи на повећање основних подстицаја за биљну производњу (подстицаји по хектару) са 9000 динара на 18000 динара, премије за млеко са 15 динара на 19 динара по литру млека, подстицаја за квалитетне приплодне млечне краве са 30.000 динара на 40.000 динара по грлу.

Како је договорено, од 1. јануара 2024. године, биће подигнута максимална граница површине обрадивог пољопривредног земљишта од 20 хектара, прописана за остваривање права на основне подстицаје за биљну производњу, на 100 хектара, умањена је 50 одсто накнада за одводњавање за текућу годину и биће укинута накнада за одводњавање у потпуности од 1. јануара 2024. године.

Међу додатним мерама подршке пољопривредницима обезбеђена је и рефакција, односно поврат за акцизе за гориво у износу од 50 динара по литру који ће важити од 2024. године. Такође, министарка Танасковић је саслушала сугестије пољопривредника и конструктивне предлоге који ће бити размотрени у наредном периоду.

На данашњем састанку су одмах уважене неке од иницијатива пољопривредника, као што је она која се односи на јасно дефинисање ко су корисници давања по хектару и договорено је да ће то бити само пољопривредници који обрађују земљу, а не власници земљишта који га не обрађују. Како је саопштено из Министарства, закључци данашњег састанка су да ће листа малих складиштара који ће бити одобрени од стране Републичке дирекције за робне резерве бити проширена, на начин да за обезбеђење дају меницу, залогу у роби или хипотеку.

Пољопривредници су поднели иницијативу за увођење Закона о робној берзи те ће бити формирана радна група која ће кренути са радом од понедељка 2. октобра, и дати закључак на тему тог закона до краја ове године. Међу закључцима је и то да је поднета иницијатива да се у Закон о подстицајима уведе члан којим ће бити дефинисано да власник земље који не обрађује земљу не може бити корисник субвенције. Договорена је и помоћ око откупа кукуруза.

Наставак контроле увоза млека и млечних производа је такође један од закључака данашњег састанка и након укидања прелевмана на млеко и млечне производе 31.октобра ове године, све млекаре и сви трговци који тргују млеком и млечним производима ће подносити захтев за увоз млечних производа и добијаће дозволе које ће важити три месеца.

ТопПрес/ Извор: Танјуг