Фото: ТопПрес

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић истакла је данас да ће на јесен ове године бити објављен позив за пољопривреднике у оквиру програма IPARD III, који им омогућава од 65 до 75 одсто поврата за купљену механизацију.

„Неопходно је да обезбедимо и оне који још увек нису одлучили да купе нову механизацију, па се надам да ћете сви у што краћем периоду заменити своје старе тракторе новим и модернијим, а држава је ту да вам у томе помогне, рекла је министарка.

Она је то изјавила у Крушевцу приликом доделе субвенционисаних рамова за тракторе, чему су, поред осталих, присуствовали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић.

Нагласила је да када је реч о замени механизације нема никаквог ограничења у годинама.

„Могла сам неретко да чујем да пољопривредници кажу да су стари за то, а ја им поручујем да није тако, јер држава настоји да све вас разуме и потпуно је одлучна у том смислу“, наводи министарка.

Танасковић је истакла да је држава ставила као приоритет безбедност пољопривредника.

„Поред улагања и свега што је урађено у сектору пољопривреде прошле и ове године, попут измирења свих дугова и увећања, на крају крајева, свих субвенција и могућности да идете у нове модерније технологије, јесте и ваша безбедност“, поручила је она пољопривредницима.

Према њеним речима, циљ владе је да пољопривреднике обезбеди како на путу, тако и на њиви, јер, како каже, неретко се дешава да млади људи страдају превртањем, па је зато и веома важна ова додела субвенционисаних рамова за тракторе.

„То је нешто што већ другу годину радимо, а наставићемо с тим и у будућности преко Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Агенције за безбедности“, нагласила је она.

Министарка је истакла да је примарни пољопривредни произвођач приоритет државе.

„Ми хоћемо да изађемо на црту са свим великим силама у смислу безбедности и нашег независног става по питању хране и, уопште, пољопривредне производње, па ћемо надаље у наредном периоду увећавати улагања“, истиче Јелена Танасковић.

МУП апеловао на власнике трактора да се пријаве на 3. конкурс за заштитне рамове

Власницима трактора, који су се пријавили на конкурс за субвенционисану набавку, данас су у Крушевцу подељени заштитни рамови, који представљају једну од главних мера за смањење броја страдања и повреда возача трактора уколико дође до превртања, саопштило Министарство унутрашњих псолова и апеловало на власнике трактора, који до данас нису искористили могућност да бесплатно добију заштитне рамове, да се до 15. маја пријаве на трећи јавни позив за доделу субвенционисаних рамова, који је расписала Агенција за безбедност саобраћаја.

У последњих пет година у Србији су погинула 293 возача и путника на трактору, од којих је више од половине страдало на ван путним површинама, а статистика показује да је додела 4.613 заштитних рамова 2023. године утицала на смањење страдања возача трактора.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, на додели субвенционисаних заштитних рамова на Кванташкој пијаци у Крушевцу, истакао је да је то министарство обезбедило додатних 125 милиона динара за нове заштитне рамове, како би земљорадници који возе тракторе били заштићенији.

“Према статистици Министарства унутрашњих послова, пре две године живот је изгубио 81 возач трактора, а прошле године 52. За две године ове акције успели смо да смањимо број страдалих за 29 и ако наставимо овим темпом већина оних који возе тракторе биће безбедна“, рекао је Весић и подсетио да од 1. јануара следеће године трактори без заштитних рамова више неће моћи да саобраћају.

В.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић указао је да је прошле године 25 возача трактора страдало у саобраћајним незгодама на путу, а 27 ван пута на њиви, шуми , ливади, јер се трактор преврнуо.

„Претходне године смо поделили више од 4.600, данас више од 3.400, покренут је нови јавни позив који можете наћи на сајту Агенције за безбедност саобраћаја и позивам све грађане, који поседују тракторе, а немају заштитне рамове, да се пријаве и попуне захтев и добиће бесплатне рамове, али и испитивање, чиме је испуњена сва неопходна документација за регистрацију“, казао је Стаматовић.

Стаматовић: Држава поделила око 7.000 рамова за тракторе прошле и ове године

Држава је претходне године пољопривредницима поделила више од 4.600 рамова за тракторе, а ове преко 3.400, што је укупно око 7.000, истакао је Стаматовић.

Он је нагласио да се Агенција за безбедност саобраћаја на првом месту бави превенцијом.

„Бавимо се истраживањем како и на који начин долази до страдања у саобраћају и саобраћајним незгодама и, нажалост, сваке године у саобраћајним незгодама са трактором изгубимо велики број људских живота“, нагласио је Стаматовић.

Према његовим речима, прошле године 25 људи изгубило је живот возећи трактор у саобраћају на путу, а чак 27 њих је погинуло је негде ван пута радећи трактором на њиви или у шуми зато што се трактор преврнуо.

„И управо је то разлог зашто је покренут овај велики национални пројекат тако што је Министарство саобраћаја, грађевине и инфраструктуре обезбедило средства за бесплатну доделу субвенционисаног рама за трактор“, рекао је Стаматовић.

Додаје да је свему претходио један пројекат АБС, који су радили Машински факултет у Београду и Пољопривредни факултет у Новом Саду.

„Они су конструисали овај универзални рам, испитали га на ломљење и овај рам има све неопходне атесте и он јесте безбедан, а једина његова улога јесте у случају превртања да се заштити људски живот, односно да возач трактора да не изгуби живот“, навео је он.

Нагласио је да је покренут нови јавни позив, који се може наћи на сајту Агенције за безбедност саобраћаја.

„Позивам све грађане Србије који поседују тракторе, а немају заштитну структуру, а наша процена је да је немају негде око њих 100.000, да се пријаве, да попуне захтев“, рекао је он и нагласио да је у питању минимална документација коју је неопходно послати.

Истакао је да држава, односно Влада Србије, бесплатно додељује заштитни рам свима који конкуришу.

„Поред рама обезбеђено је испитивање, тако да је сва неопходна документација након тога за регистрацију трактора испуњена“, поручио је Стаматовић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг