Министарка пољопривреде Јелена Танасковић изјавила је данас да ће држава испунити све што је обећала пољопривредницима, да ће их и даље подстицати субвенцијама те да су исплате за млеко у току, а да ће у септембру бити исплаћене и субвенције за земљиште без обзира на то што контрола парцела још траје.

Истакла је и да је заустављено ширење афричке куге свиња.

„Повећали смо субвенције по хектару са 9.000 на 18.000 динара, за млеко са прошлогодишњих 10 на 19 динара по литру, давања по грлу са 25.000 на 40.000 динара а за крмаче са 15.000 на 18.000 динара. Све заједно реч је о великим бенефитима,“ рекла је министарка гостујући на РТС.

Говорећи о провери парцела истакла је да је држава ушла у трећу недељу контроле, те да се одмотава клупко злоупотреба субвенција у пољопривреди и сада се, како је навела, зна ко су прави, а ко лажни пољопривредници.

„Исконтролисане су 354 парцеле, код 280 су уочене неправилности и утврђено да оне не служе за пољопривреду, јер не могу да се обрађују,“ нагласила је министарка.

Додала је да ће они пољопривредници који су навели да гаје једне културе а заправо гаје друге, бити само опоменути да правилно испарцелишу земљиште, а они који се уопште не баве пољопривредом ће бити пребачени у пасивни статус“, рекла је она.

Оценила је да је заустављено ширење афричке куге свиња и навела да је еутаназирано 38.000 свиња а да се власницима чије су животиње убијене редовно исплаћују накнаде за штету.

„Битно је да бранимо велике фарме, направили смо појасеве одбране и то је дало резултате. Зауставили смо ширење и нема панике међу пољопривредницима“, истакла је Танасковић

ТопПрес/ Извор: Танјуг