Министарка пољопривреде Јелена Танасковић изјавила је да је за седам дана више од 10.000 пољопривредних произвођача преузело параметре за свој eID број и позвала све пољопривреднике да оду до поште или најближе пољопривредне саветодавне и стручне службе и заврше тај први корак за приступ платформи еАграр.

Нови информациони систем еАграр који ће са радом почети на пролеће ове године, уводи се у циљу модернизације и убрзања процеса уписа података, промене података у Регистру пољопривредних газдинстава (RPG), као и одобравања и исплате подстицаја у пољопривреди, кажу у министарству.

Како би добили свој eID, што је заправо идентификациони лични број, пољопривредници који поседују паметне мобилне телефоне треба да оду на шалтер поште и бесплатно преузму параметре за eID.

Министарка Танасковић обишла је у Ваљеву филијалу поште, где је преузела своје параметре и QR код за инсталацију апликације ConsentID, неопходног корака за све пољопривредне произвођаче у процесу регистрације и пријаве на порталу eID.

Након тога, Танасковићева се упутила у Пољопривредну саветодавну и стручну службу (ПС С С) Ваљево где су јој запослени пружили сву потребну помоћ и информације како би заједнички обавили овај процес.

Танасковићева је имала прилику да се и сама увери да се цео поступак може завршити за неколико минута и још једном додала да су свим пољопривредницима којима су потребне информације или појашњења, на располагању у сваком тренутку ПС С С.

Наши службеници у ПС С С на 34 локације широм Србије обучени су да

пољопривредним произвођачима пруже сву неопходну помоћ и подршку у процесу регистрације, нагласила је Танасковићева.

„Позивам још једном све наше пољопривредне произвођаче да дођу у пошту или своју ПС С С и узму свој eID и ураде тај први корак регистрације како би били спремни за наредни корак, што се тиче еАграра“, рекла је Танасковићева.

Они пољопривредници који не поседују паметне мобилне телефоне треба да у МУП-у изваде квалификовани електронски сертификат (КЕС), који у електронској размени података замењује потпис неке особе.

ТопПрес/  Извор: Танјуг