Цене техничких прегледа у Србији настављају да расту па су поједини возачи, који су се јавили редакцији „Новости“, за ову услугу платили од 4.500 до 5.000 динара!

Цене техничких прегледа у Србији, према нашим подацима крећу се у распону од 2.700 до 4.700 динара – каже за „Новости“ Влада Маринковић, председник Националне асоцијације техничких прегледа Србије (НАТЕП) – Сва привредна друштва која се баве овим послом самостално одређују цену јер држава, иако је то њена законска обавеза, још није прописала најнижу а ни највишу цену прегледа.

Један од власника познате београдске фирме која се бави овом услугом објашњава зашто цене расту.

Прво сам пропис да возило прегледамо на линији 30 минута значи да максимално за осам сати рада можемо да прегледамо 16 возила – каже он за „Новости“ – Рачуница је ту сасвим јасна и показује да са 3.000 динара колико је коштао до пре неки дан технички преглед код нас не могу да исплатим ни плате радницима. Подигли смо цену на 4.500 динара, буне се возачи, али морају да схвате да смо принуђени на овакве непопуларне потезе.

Већи проблем је, ипак, каже наш саговорник, одлука осигуравајућих кућа да исплаћају само пет одсто провизије по закљученој полиси обавезног осигурања уместо доскорашњих 10-15 па и 20 одсто.

– Та сума није безначајна у укупним трошковима и да бисмо уопште опстали у овом бизнису једини излаз је било повећање цена.

Овај пропис, како за „Новости“ потврђује Влада Маринковић, неће бити измењен сасвим сигурно до марта наредне године.

– У Народној банци Србији формирана је радна група која би требало да до почетка марта 2019. установи да ли је потребно мењати Закон о осигуравајућим друштвима, односно члан који се односи на висину провизије која се исплаћује привредним друштвима која обављају услугу техничких прегледа – каже Маринковић. – То значи да ће цена техничких прегледа бар до тада остати на овом нивоу.

Поједини саговорници „Новости“ сматрају и да је неодржив број линија техничких прегледа у Србији од око 800 што је сразмерно много више од било које друге државе у региону и да би тржиште, и без интервенције државе која би прописала минималну и максималну цену, врло брзо могло да „број сведе на прихватљиву меру“.

ПОСТУПАК ПРОТИВ ЧАЧАНА

Комисија за заштиту конкуренције покренула је поступак против 11 привредних друштава који на територији Чачка пружају услуге техничког прегледа.

Комисија је, како се наводи у саопштењу медијима, основано претпоставила да су поменути учесници на тржишту заједнички утврдили цене по којима ће пружати услуге техничког прегледа што може да представља повреду конкуренције у виду закључења рестриктивног споразума из члана 10. Закона о заштити конкуренције.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости